Στο τιμόνι της παράταξης και την πρωθυπουργία της Αυστραλίας παραμένει ο Τόνι Άμποτ ο οποίος κέρδισε  την εσωκομματική αμφισβήτηση τερματίζοντας μια σειρά εβδομάδων κομματικής εσωστρέφειας.

Στην μυστική ψηφοφορία σχετικά με την εσωτερική πρόταση μομφής του Φιλελεύθερου Κόμματος κατά του αρχηγού του κόμματος, ο Τόνι 'Αμποτ επέζησε πολιτικά καθώς 61 από τα 100 μέλη των Φιλελευθέρων ψήφισαν κατά της αμφισβήτησης του πρωθυπουργού, ενώ υπέρ ψήφισαν 39, όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γραμματέας του κόμματος Φίλιπ Ρούντοκ.

Πολιτικοί αναλυτές της Αυστραλίας ωστόσο διατυπώνουν σήμερα την εκτίμηση ότι η παραμονή του πρωθυπουργού, Τόνι 'Αμποτ στην ηγεσία της παράταξης και την πρωθυπουργία θα είναι περιορισμένη εκτός και αν κατορθώσει να αυξήσει εντυπωσιακά τη δημοτικότητα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού τύπου ο κ. 'Αμποτ ζήτησε από τους βουλευτές του να του δώσουν προθεσμία έξι μηνών «για να αλλάξει την εικόνα της κυβέρνησης». Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν το Συνασπισμό Φιλελεύθέρων-Εθνικών να είναι δέκα μονάδες πίσω από το Εργατικό κόμμα.