Η κυβέρνηση της Συρίας απέρριψε κάθε ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων στο έδαφος της ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ η Ιορδανία δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της συριακής κυβέρνησης για τον συντονισμό των προσπαθειών τους εναντίον του ΙΚ, έπειτα από την ανακοίνωση την 3η Φεβρουαρίου της εκτέλεσης ενός Ιορδανού πιλότου από την τζιχαντιστική οργάνωση.

«Προς το παρόν δε υπάρχει κανενός είδους συνεργασία μεταξύ της Συρίας και της Ιορδανίας σε ό,τι αφορά τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας» υπογράμμισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Μακέι.

«Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες του τύπου σχετικά με το (ενδεχόμενο) εισόδου χερσαίων στρατευμάτων στη Συρία, εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας. Δεν έχουμε ανάγκη αυτές τις χερσαίες δυνάμεις, ο συριακός στρατός διεξάγει αυτήν την αποστολή με γενναιότητα», συνέχισε ο Μουάλεμ.

Ο πόλεμος που μαίνεται σχεδόν 4 χρόνια έχει προκαλέσει τεράστιες ανάγκες σε ανθρωπιστικό επίπεδο όμως ο Μουάλεμ εξέφρασε επικρίσεις για «το δισταγμό (που επιδεικνύουν) οι δωρητές» στη διεθνή κοινότητα.

«Η συριακή κυβέρνηση συμβάλλει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% στη βοήθεια» που προσφέρεται στους Σύρους, σημείωσε ο ίδιος κατηγορώντας τις χώρες που στηρίζουν την αντιπολίτευση ότι καταβάλλουν τεράστια ποσά για την αγορά όπλων μάλλον, παρά για την προσφορά βοήθειας.