Υπέρ μιας διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση τάχθηκαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας τη Ρωσία όσον αφορά τον ρόλο της τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν μπορεί «να ξαναχαράξει τα σύνορα της Ευρώπης με τη δύναμη των όπλων».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την καγκελάριο στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί «να ενθαρρύνει μια διπλωματική λύση» στην κρίση.

«Συμφωνούμε απολύτως ότι τον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς και απλώς να επιτρέψουμε να χαραχθούν ξανά τα σύνορα της Ευρώπης υπό την απειλή των όπλων», τόνισε.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, είναι σαφές ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει την προηγούμενη συμφωνία για την Ουκρανία καθώς έχει στείλει περισσότερα άρματα και πυροβολικό στην περιοχή από όσα απέσυρε. Σημείωσε ωστόσο ότι η ρωσική επιθετικότητα είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα να ενισχύσει την ενότητα της διεθνούς κοινότητας.

Όπως είπε ο Ομπάμα, συμφωνεί με την γερμανίδα καγκελάριο ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να παραμείνουν εν ισχύ και αποσαφήνισε ότι εάν η Μόσχα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση, η απομόνωσή της θα ενταθεί. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν επιδιώκει να «αποδυναμώσει» τη Ρωσία με αφορμή το θέμα της Ουκρανίας που έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στη σχέση των δύο χωρών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. «Δεν επιδιώκουμε την αποτυχία της Ρωσίας (...) ούτε την αποδυνάμωσή της», είπε χαρακτηριστικά.

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι έχουν υπάρξει εμπόδια στην επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης με τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, ωστόσο η ίδια δεν βλέπει μια στρατιωτική λύση στην κρίση. Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι η προοπτική μιας στρατιωτικής λύσης ήταν ανέκαθεν μικρή δεδομένου ότι η Ρωσία διαθέτει πανίσχυρο στρατό. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα προτιμήσει μια διπλωματική λύση αφού το κόστος έχει καταστεί πολύ υψηλό για τη Μόσχα. Φάνηκε όμως έτοιμος να συνεχίσει "να αυξάνει αυτό το κόστος" εάν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αποτύχουν.

Ο Ομπάμα είπε ότι έχει ζητήσει από την ομάδα του να εξετάσει όλες τις δυνατότητες, στην περίπτωση που η διπλωματία δεν καταλήξει σε λύση και όπως είπε, η αποστολή θανατηφόρων αμυντικών όπλων στην Ουκρανία είναι μία πιθανότητα. Υπογράμμισε όμως ότι ακόμη δεν έχει λάβει την τελική απόφασή του.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να πέσουν τα αμερικανικά όπλα σε «λάθος χέρια», ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αλλά το μέτρο θα πρέπει να είναι το αν η αποστολή όπλων θα είναι αποτελεσματική ή όχι.

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι εάν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια λύση μέσω της διπλωματίας, τότε η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες επιλογές. Διευκρίνισε ότι έχει ήδη εκφράσει την άποψή της για την εξαγωγή όπλων στην Ουκρανία —το Βερολίνο διαφωνεί με μια τέτοια προοπτική— αλλά υπογράμμισε ότι η συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα παραμείνει ισχυρή ακόμη και αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν πάντοτε σε όλα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την ουκρανική οικονομία και για το αν το Κίεβο θα μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να παρασχεθεί στην Ουκρανία η οικονομική στήριξη που χρειάζεται η χώρα.