Αναβολή της εφαρμογής των κυρώσεων προς τη Ρωσία για μία εβδομάδα αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση αυτή έρχεται έπειτα από τις διπλωματικές προσπάθειες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον συνεχιζόμενο εμφύλιο στην ανατολική Ουκρανία.

«Προκειμένου να αφήσουμε περιθώριο στις διπλωματικές προσπάθειες (...), αποφασίσαμε να αναστείλουμε την εφαρμογή» των κυρώσεων «έως την 16η Φεβρουαρίου», εξήγησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης επί του πεδίου» διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Οι επικεφαλής των 28 Κρατών και κυβερνήσεων θα επιχειρήσουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη να «αξιολογήσουν» τα αποτελέσματα της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας Γαλλίας - Γερμανίας, έπειτα από μια τετραμερή σύνοδο στο Μινσκ, υπενθύμισε η Μογκερίνι.

Οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει την 29η Ιανουαρίου να επεκτείνουν τη «μαύρη λίστα» με τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων θα επιβληθούν τα μέτρα δέσμευσης των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευσης του να ταξιδεύουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση για το βομβαρδισμό της Μαριούπολης από τους αποσχιστές αντάρτες, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων. Στην παρούσα φάση ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 132 πρόσωπα και 28 νομικά πρόσωπα.

Από την πλευρά του σχολιάζοντας την απόφαση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τόνισε:

«Σχετικά με τον κατάλογο των προσώπων, τη Δευτέρα κι αφού δουν πρώτα τα αποτελέσματα του Μινσκ. Αν τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα, ενδέχεται και άρση της απόφασης».

Σήμερα οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ ενέταξαν στον κατάλογο 19 επιπλέον φυσικά πρόσωπα, Ρώσους και αυτονομιστές, όπως και 9 επιπλέον νομικά πρόσωπα. Η εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος τους ωστόσο αναβλήθηκε.

Οι Ευρωπαίοι παραμένουν επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο να στεφθεί με επιτυχία η γαλλογερμανική πρωτοβουλία.