Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν έχουν συσφίξει τους δεσμούς τους με τα εγκληματικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διακίνησης ναρκωτικών, της παράνομης εξόρυξης πολύτιμων λίθων και των απαγωγών, αναφέρει έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. 

«Θα συμπεριφέρονται όλο και περισσότερο σαν νονοί αντί σαν μια μελλοντική κυβέρνηση», αναφέρει η έκθεση η οποία καταγράφει λεπτομερώς τη συμμετοχή των Ταλιμπάν στα ορυχεία εξόρυξης του ημιπολύτιμου λίθου «λάπις λάζουλι» στην επαρχία Μπανταχσάν στα βορειοανατολικά του Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν σύμφωνα με την έκθεση έχουν αποσπούν από τους εργαζόμενους μέσω απειλών ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο. 

Οι Ταλιμπάν κερδίζουν επίσης ένα ποσό μεταξύ των 240 και των 360 χιλιάδων δολαρίων το χρόνο ως λύτρα από τους οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν τους πολύτιμους λίθους από τα ορυχεία. 

Εισέπρατταν επίσης τα δύο τρίτα του εισοδήματος των μεταλλείων χρωμίου της επαρχίας Πάκτικα στα νότιο-ανατολικά και κάπου 16 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τα ορυχεία ρουμπινιών ανατολικά της Καμπούλ, ανέφερε η ίδια έκθεση που σημειώνει ότι από τις απαγωγές κερδίζουν κάπου 16 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

 «Η έκταση της συνεργασίας αυτής είναι νέα και βασίζεται σε δεκαετίες αλληλεπίδρασης μεταξύ των Ταλιμπάν και άλλων προσώπων που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες», εξηγούν οι εμπειρογνώμονες της έκθεσης που φοβούνται ότι αυτό θα κάνει πιο δύσκολη τη συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, επειδή οι Ταλιμπάν θα έχουν πλέον μικρό οικονομικό όφελος αν προχωρήσουν σε ειρήνη.
Οι ειδικοί συστήνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να χρησιμοποιήσει περισσότερο το καθεστώς των κυρώσεων με στόχο τους Ταλιμπάν και τους δεσμούς τους με το οργανωμένο έγκλημα.