Οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο φορολογικής απάτης της HSBC Ελβετίας δεν είχαν πρόσβαση παρά μόνο «στην κορυφή του παγόβουνου», διαβεβαιώνει σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» ο γαλλοϊταλός πρώην εργαζόμενος της HSBC αρμόδιος για θέματα πληροφορικής Ερβέ Φαλσιανί.

Ο Φαλσιανί, σε βάρος του οποίου η Ελβετία έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου της, υπογραμμίζει πως οι δημοσιογράφοι δεν είχαν πρόσβαση παρά σε «ένα μέρος» των πληροφοριών τις οποίες εκείνος διαβίβασε στο γαλλικό κράτος. «Η φορολογική διοίκηση έχει πολλές περισσότερες ακόμη», προσθέτει.

Ερωτηθείς σχετικά με τους 106.000 ιδιώτες πελάτες που η εφημερίδα «Le Monde» λέει πως εντόπισε, ο Φαλσιανί υποστηρίζει: «Δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου... Υπάρχουν ακόμη περισσότερα απ' αυτά που έχουν οι δημοσιογράφοι. Πολλές εκατομμύρια συναλλαγές καταγράφονται επίσης στα έγγραφα που διαβίβασα. Οι αριθμοί αυτοί μπορούν να δώσουν μια ιδέα για το τι μπορεί να είναι το κάτω μέρος του παγόβουνου».

Η ελβετική θυγατρική της τράπεζας HSBC βρίσκεται στο κέντρο ενός εκτεταμένου σκανδάλου καθώς πολλές εφημερίδες διαβεβαιώνουν πως βοήθησε ορισμένους από τους πελάτες της, κυρίως πλούσιους βιομηχάνους και πολιτικές προσωπικότητες, να κρύψουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους.

Σύμφωνα με τον Φαλσιανί, «είναι αδύνατον (αυτό το σύστημα φορολογικής απάτης) να μην αφορά τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες... Μιλάμε για μια βιομηχανία».

 

TAGS