Η τριμερής προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης όρισε τον Ντένις Ζβίζντιτς νέο προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών (της κυβέρνησης της χώρας) και προώθησε την απόφαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία, με βάση το Σύνταγμα, πρέπει να την επικυρώσει.

Τον Ντένις Ζβίζντιτς όρισε νωρίτερα υποψήφιο προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA), μετά από συμφωνία των κομμάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών του Οκτωβρίου του 2014.

Ο επίσημος ορισμός του ήταν σε αναμονή, επειδή το κόμμα Κροατική Δημοκρατική Ένωση Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, έθετε όρο για τη συγκρότηση του νέου Συμβουλίου υπουργών, τη συγκρότηση νέας εκτελεστικής εξουσίας στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας. Τελικά, χθες, ορίστηκαν ο νέος πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και άνοιξε ο δρόμος για τη συγκρότηση του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας.

Ο Ντένις Ζβίζντιτς, 51 ετών, είναι διδάκτωρ αρχιτεκτονικής και πολεοδομικού σχεδιασμού και καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Σαράγεβο.

Ως μέλος του SDA έως τώρα έχει διατελέσει πρωθυπουργός του καντονιού του Σαράγεβο, προεδρεύων της Βουλής του καντονιού και προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας.

Θεωρείται στενός συνεργάτης του αρχηγού του SDA και εκπροσώπου των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να αποφασίσει για την υποψηφιότητά του στις 11 Φεβρουαρίου και με βάση το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων δεν αναμένεται να υπάρξουν εμπόδια και η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε αρμονία με τη συμφωνία της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (HDZ BiH), του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA), του Δημοκρατικού Μετώπου και των κομμάτων από τη Σερβική Δημοκρατία που συσπειρώνονται γύρω από το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS).

Εφ' όσον η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει το διορισμό του, ο κ. Ζβίζντιτς έχει προθεσμία ενός μήνα για να παρουσιάσει τη νέα σύνθεση του Συμβουλίου υπουργών, η οποία πρέπει επίσης να επικυρωθεί από τη Βουλή.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βοσνίας, το Συμβούλιο υπουργών έχει περιορισμένες εξουσίες και δεν μπορεί να συγκριθεί με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών. Το σώμα λαμβάνει αποφάσεις με ομοφωνία και ο προεδρεύων δεν έχει εξουσία να ορίζει ή να απομακρύνει υπουργούς, επειδή τους ορίζουν και τους αντικαθιστούν αποκλειστικά τα κόμματα από τα οποία προέρχονται.