Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας υπερψήφισε σήμερα την πρόταση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για την απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα Βιτάλι Γιαρέμα.

Χωρίς να αναφέρει τους λόγους της κίνησης αυτής, ο πρόεδρος Ποροσένκο είχε ζητήσει από τη Βουλή την αποπομπή του Γιαρέμα με επίσημο αίτημά του.

Ωστόσο, βουλευτές, ακτιβιστές και οι δυτικοί υποστηρικτές της χώρας έχουν κατηγορήσει πολλές φορές το γραφείο του εισαγγελέα ότι απέτυχε να πατάξει την διαφθορά και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Η αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος της Ουκρανίας είναι ένας από τους στόχους του κυβερνητικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους άλλους διεθνείς πιστωτές με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων.

Ο Γιαρέμα διορίστηκε τον περασμένο Ιούνιο στον απόηχο της ανατροπής του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπειτα από μήνες διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Από τότε ο Γιαρέμα δεχόταν επικρίσεις για την καθυστέρηση των ερευνών σχετικά με τα αδικήματα που φέρεται ότι διαπράχτηκαν την περίοδο Γιανουκόβιτς και την καταστολή των διαδηλώσεων.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ βρίσκεται ήδη στο Κίεβο για συνομιλίες με τις ουκρανικές αρχές σχετικά με την ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας.