Την υπόσχεση ότι θα χορηγήσει βοήθεια στην κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στα αφγανικά σύνορα, σε μια περιοχή που πλήττεται από βίαια επεισόδια, έδωσε σήμερα η Κίνα στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Υποσχέθηκε επίσης ότι θα συμβάλει στην κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων με το Πακιστάν, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η βοήθεια αυτή θα συμπεριλαμβάνει ένα απροσδιόριστο, μέχρι στιγμής, ποσό χρηματοδότησης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σιράζουλ Χακ Σιράζ, μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχαν στην Καμπούλ διπλωμάτες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Κίνα.

Η Κίνα «συμφώνησε να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για έργα όπως το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Κουνάρ και την ενίσχυση των οδικών και των σιδηροδρομικών συνδέσεων ανάμεσα στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χουά Τσουνγίνγκ μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Η κατασκευή του φράγματος 1.500 μεγαβάτ, που θα κατασκευαστεί στον ποταμό Κουνάρ, είχε στο παρελθόν την υποστήριξη μόνο του Πακιστάν, το οποίο θέλει να αγοράζει μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγει ο σταθμός. Η περιοχή του Κουνάρ αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά πεδία μαχών στο Αφγανιστάν, ενώ στο σημείο αυτό βρίσκουν καταφύγιο Ταλιμπάν.

Το 2013, το Πακιστάν είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει τη χώρα με την Καμπούλ καθώς και μιας σιδηροδρομικής γραμμής από την συνοριακή πόλη Σαμάν του Πακιστάν, που γειτονεύει με το νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, ως την νότια αφγανική πόλη Κανταχάρ.

Η ανάμειξη της Κίνας θα μπορούσε να επιταχύνει τα έργα αυτά, παρά το γεγονός ότι μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στο Αφγανιστάν παραμένουν σε εκκρεμότητα εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης βίας.

Ο Σιράζ δήλωσε ότι το ακριβές ποσό της χρηματοδότησης για τον σταθμό παραγωγής ενέργειας και τα άλλα έργα θα προσδιοριστούν σε τριμερείς συναντήσεις αργότερα φέτος.