Ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε αμερικανική επιχείρηση στο Πακιστάν και η σορός του είναι στην κατοχή των Αμερικανών, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Πλαστή η φωτογραφία του Μπιν Λάντεν, η σορός του οποίου βρίσκεται στη θάλασσα. Πανηγυρισμοί στις ΗΠΑ, την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι ηγέτες διεθνώς. Πλαστή ήταν η φωτογραφία, η οποία δήθεν έδειχνε το ματωμένο και πρησμένο πρόσωπο του Οσάμα Μπιν Λάντεν και προβλήθηκε από πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα και αναμεταδόθηκε σήμερα από τηλεοράσεις σ' όλο τον κόσμο και από ιστότοπους, πριν αποσυρθεί.

Το Γαλλικό Πρακτορείο εξέτασε τη φωτογραφία μ' ένα ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο απέδειξε ότι το στιγμιότυπο είχε πλαστογραφηθεί χρησιμοποιώντας τα γένια και το κάτω μέρος του προσώπου μιας παλαιότερης φωτογραφίας του Μπιν Λάντεν.Στον ιστότοπό του, το αμερικανικό δίκτυο MSNBC διευκρίνισε ότι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει το NBC News ότι η εικόνα ήταν πλαστή. "Ουδείς αμερικανός ούτε πακιστανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της", προσθέτει το δίκτυο στον ιστότοπό του.

Σήμερα το μεσημέρι δεν υπήρχε δημοσιευμένη καμιά επίσημη φωτογραφία του Μπιν Λάντεν νεκρού.

Η σορός του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν μετά τον θάνατό του στο Πακιστάν και ποντίσθηκε στη θάλασσα, σύμφωνα με πληροφορία που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times και μεταδόθηκε από τα δίκτυα CNN και MSNBC. Ο τόπος και οι συνθήκες δεν έχουν γίνει γνωστοί.

"Δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το σώμα του έτυχε της μεταχείρισης που ορίζει η μουσουλμανική παράδοση. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα", είχε προηγουμένως δηλώσει αμερικανός αξιωματούχος.

Το σώμα ενός μουσουλμάνου νεκρού πρέπει να πλυθεί από άνδρες μουσουλμάνους και να ταφεί το συντομότερο δυνατόν, συνήθως τις πρώτες 24 ώρες μετά τον θάνατο. Λευκό σάβανο καλύπτει το σώμα, το οποίο είτε ενταφιάζεται, είτε ποντίζεται.

Πηγή , πάντως, του περιβάλλοντος του ιμάμη του Μεγάλου Τεμένους του Παρισιού εξέφρασε σήμερα την έκπληξή της για τις πληροφορίες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η σορός του Οσάμα Μπιν Λάντεν ποντίστηκε στη θάλασσα, σημειώνοντας ότι "κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς αντίθετο με τα ιερά και όσια του Ισλάμ".

Η πηγή αυτή σημείωσε ότι, σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση, "το σώμα ενός νεκρού πρέπει κατ'αρχάς να πλυθεί με σαπούνι, στη συνέχεια με καθαρό νερό και τέλος με νερό αναμεμειγμένο με καμφορά, προτού τυλιχθεί με τρία κομμάτια ύφασμα".

"Ο ενταφιασμός γίνεται στη γη, χωρίς φέρετρο. Η σορός πρέπει να τοποθετηθεί παράλληλα με τη Μέκκα, το κεφάλι του νεκρού να είναι ελαφρά γυρισμένο προς τα δεξιά ώστε το πρόσωπό του να στρέφεται προς την Κάαμπα, τον ιερό τόπο της Μέκκας", προσέθεσε. Καμία επίσημη επιβεβαίωση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής για την πληροφορία ότι η σορός του Μπιν Λάντεν ποντίστηκε στη θάλασσα.

Το διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα

"Σήμερα το βράδυ είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της αλ Κάιντα, ένος τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών", δήλωσε ο Ομπάμα στο έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο.

Κανένας Αμερικανός δεν έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης, όπως επεσήμανε ο Ομπάμα, ενώ λήφθηκαν όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των πολιτών. "Αποδόθηκε δικαιοσύνη", υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε μία έπαυλη στην πόλη Αμποταμπάντ, που βρίσκεται βόρεια του Ισλαμαμπάντ.

"Λίγο καιρό αφού ανέλαβα την προεδρία, έδωσα εντολή στον διευθυντή της CIA Λέον Πανέτα να αναγάγει τη δολοφονία ή τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν σε πρώτη προτεραιότητα της μάχης μας εναντίον της αλ Κάιντα", επεσήμανε ο Ομπάμα."Τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από χρόνια επίπονης εργασίας από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, ενημερώθηκα ότι υπάρχαν πληροφορίες που οδηγούσαν στον Μπιν Λάντεν. Χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να επιβεβαιωθούν. Και τέλος την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είχαμε αρκετές πληροφορίες για να δράσουμε και ενέκρινα μία επιχείρηση για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν προκείμενου να προσαχθεί στη δικαιοσύνη", πρόσθεσε στο διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος.

"Σήμερα με διαταγή μου οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μία στοχευμένη επιχείρηση εναντίον του συγκροτήματος Αμπάντ Αμπάντ στο Πακιστάν. Μία μικρή ομάδα Αμερικανών εκτέλεσε την επιχείρηση επιδεικνύοντας εξαιρετικό θάρρος και ικανότητα. Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και φροντίσαμε ώστε να μην υπάρξουν τραυματίες ανάμεσα στους πολίτες. Επειτα από ανταλλαγή πυρών σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και πήραν τη σορό του", ανακοίνωσε ο Ομπάμα.

Επεσήμανε ωστόσο ότι ο θάνατος του επικεφαλής της αλ Κάιντα δεν σημαίνει ότι σταματά η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλ Κάιντα θα συνεχίσει να επιδιώκει να επιτεθεί εναντίον μας. Πρέπει και θα είμαστε προσεκτικοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό", υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν μάχονται εναντίον του Ισλάμ. "Ξεκαθάρησα, όπως το έκανε και ο πρόεδρος Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ότι η μάχη μας δεν είναι εναντίον του Ισλάμ". "Οπότε, όλοι όσοι πιστεύουν στην ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να χαιρετίσουν τη δολοφονία του (Μπιν Λάντεν)", πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη βοήθεια του Πακιστάν: "Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συνεργασία μας με το Πακιστάν στον τομέα της αντιτρομοκρατίας μάς βοήθησε να φτάσουμε στον Μπιν Λάντεν και στο συγκρότημα όπου κρυβόταν".

Επιβεβαιώνει και η Αλ Κάιντα της Υεμένης

Μέλος της Αλ-Κάιντα της Υεμένης παραδέχθηκε το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί "καταστροφή" για το τρομοκρατικό δίκτυο. "Η είδηση αυτή αποτελεί καταστροφή για όλους μας. Αρχικά, δεν πιστέψαμε την πληροφορία, αλλά ήλθαμε σε επαφή με τους αδελφούς μας στο Πακιστάν, οι οποίοι μάς το επιβεβαίωσαν", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο το μέλος αυτό της Αλ-Κάιντα στην αραβική Χερσόνησο (Αqpa).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα στελέχη της Aqpa, η οποία δημιουργήθηκε με την ένωση ομάδων της Αλ-Κάιντα της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης, θα συναντηθούν στη νότια Υεμένη για να εκδώσουν ανακοίνωση για "το μέλλον της τζιχάντ κατά την προσεχή περίοδο".

Πανηγυρισμοί στις ΗΠΑ

Tην ίδια ώρα, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τον Λευκό Οίκο κρατώντας αμερικανικές σημαίες και πανηγυρίζοντας για το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Το ίδιο έγινε και στο Σημείο Μηδέν (στο βίντεο) όπως και σε πολλές αμερικανικές πόλεις.Μπους: Κοσμοϊστορικό γεγονός

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο οποίος ήταν πρόεδρος όταν σημειώθηκε η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, χαιρέτησε σήμερα την ανακοίνωση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ένα γεγονός το οποίο χαρακτήρισε "κοσμοϊστορικό".

"Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας συνεχίζεται, όμως σήμερα η Αμερική έστειλε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα: Ανεξάρτητα με το πόσος χρόνος θα χρειαστεί, η δικαιοσύνη θα αποδοθεί", επεσήμανε ο Μπους σε ανακοίνωσή του.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει η ανακοίνωση της δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, να παρηγορήσει όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα σε εκείνες τις επιθέσεις. "Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν δεν απαλύνει τον πόνο που ένιωσαν οι Νεοϋορκέζοι και οι Αμερικανοί εξαιτίας του, όμως είναι μία σημαντική νίκη για το έθνος μας και ένας φόρος τιμής για τους εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις για το έθνος μας", ανέφερε ο Μπλούμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

διεθνείς αντιδράσεις για το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Σημεία-σταθμοί στη ζωή του Μπιν Λάντεν

Ο Οσάμα μπιν Μοχάμαντ μπιν Αουάντ μπιν Λάντεν γεννιέται στο Ριάντ το 1957 και αποτελεί ένα από τα περισσότερα από 50 παιδιά ενός εκατομμυριούχου επιχειρηματία. Το 1976 σπουδάζει Διοίκηση και Οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Τζέντα.

Από το 1984, ο μπιν Λάντεν εμπλέκεται με την υπηρεσία υποστήριξης των αράβων εθελοντών που φθάνουν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν κατά των σοβιετικών δυνάμεων, η οποία εδρεύει στην Πεσαουάρ, ενώ το 1986 μετεγκαθίσταται στην Πεσαουάρ, ξεκινάει την εισαγωγή όπλων και σχηματίζει την δική του, ολιγάριθμη ομάδα εθελοντών μαχητών.

Το 1988 ιδρύεται η Αλ Κάιντα (Η Βάση) και αποτελεί πόλο έλξης των ακραίων μουσουλμάνων που επιδιώκουν την εγκατάσταση περισσότερο φονταμενταλιστικών κυβερνήσεων στις πατρίδες τους και μοιράζονται το μίσος τους για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις που είναι σύμμαχοι των Αμερικανών.Το 1993 η οικογένεια του μπιν Λάντεν παύει τον Οσάμα από μέτοχο στις επιχειρήσεις της, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ στις 9 Απριλίου 1994, η Σαουδική Αραβία, εξοργισμένη από την προπαγάνδα που διεξάγει ο Οσάμα κατά της ηγεσίας της, τού αφαιρεί την υπηκοότητα.

Τον Οκτώβριο του 1996 οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τον μπιν Λάντεν υπ΄αριθμόν ένα ύποπτο για δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία από τις οποίες σκοτώθηκαν 24 αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ινδοί.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 τρία αεροσκάφη στα οποία εκδηλώνεται αεροπειρατεία συντρίβονται σε αμερικανικούς στόχους, μεταξύ των οποίων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο. Ένα τέταρτο συντρίβεται στην Πενσιλβάνια. Σχεδόν 3.000 είναι οι νεκροί από τις επιθέσεις. Σε βίντεο που δίνεται αργότερα στη δημοσιότητα, ο μπιν Λάντεν υποστηρίζει ότι η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων ξεπέρασε τις προσδοκίες της αλ Κάιντα. Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2002 το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ηχητικό μήνυμα που φέρεται ότι ανήκει στον μπιν Λάντεν, ο οποίος εξαίρει τους αεροπειρατές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζοντάς τους "άνδρες που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας".