Η Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία θα επαναλάβει σήμερα τις συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε ο λευκορώσος υπουργός Εξωτερικών.

Εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των φιλορώσων αυτονομιστών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα επαναλάβουν σήμερα τις συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας σε μία προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας για την σύρραξη στην Ουκρανία, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί περί τους 5.000 άνθρωποι.

Ταυτόχρονα από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η τετραμερής συνάντηση κορυφής του Μινσκ για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης είναι πολύ πιθανόν ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα, παρά τα ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συνομιλιών.

Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να επιλυθούν...αλλά είναι πολύ πιθανόν ότι η συνάντηση θα πραγματοποηθεί, δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.

Πρόκειται για τη ύστατη ευκαιρία για διαπραγμάτευση, είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών για τις προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, αναφέροντας ότι μεταξύ των ανεπίλυτων ζητημάτων περιλαμβάνεται το μελλοντικό καθεστώς των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, ο μηχανισμός διασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων της χώρας και οι όροι για μία κατάπαυση του πυρός.

Ο Λοράν Φαμπιούς επέμεινε επίσης ότι η Γαλλία παραμένει αντίθετη με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αφού μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία χθες ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναθεώρηση της μέχρι σήμερα αρνητικής της στάσης στην αποστολή όπλων.

"Θεωρούμε ότι η λύση είναι πολιτική", είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.