Ακόμη εννέα άνθρωποι διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή ανοιχτά της Λαμπεντούζα σήμερα, ενώ εκφράζονται φόβοι πως οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 200. 

Σύμφωνα με τους τελευταίους εννέα διασωθέντες που έφτασαν σήμερα στην Λαμπεντούζα, εκτός από το πλεούμενο στο οποίο βρίσκονταν τα είκοσι εννέα θύματα που έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του ψύχους, κατά την μεταφορά τους στο ιταλικό νησί, υπήρχαν και άλλα δυο πλεούμενα, γεμάτα μετανάστες, τα οποία και ανετράπησαν , σε λιβυκά, χωρικά ύδατα.

Αεροσκάφη της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας πετούν, από χθες, πάνω από την θαλάσσια περιοχή στην οποία σημειώθηκε το ναυάγιο, αλλά, όπως υπογραμμίζουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη, δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες να βρεθούν διασωθέντες.

Από την πλευρά της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι ο αριθμός των προσφύγων που αγνοούνται στη θάλασσα μετά τη βύθιση των τριών σκαφών που τους μετέφεραν ανοικτά της Λιβύης ανέρχεται σε 300.

Τρία σκάφη, μεταφέροντας 100 ανθρώπους το καθένα, αγνοούνται, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις των διασωθέντων από τα δύο πλεούμενα στο νησί Λαμπεντούζα, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς η Μπάρμπαρα Μολινάριο, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας.

Τα τρία σκάφη απέπλευσαν από τη Λιβύη μαζί με ένα τέταρτο πλεούμενο, από το οποίο η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 105 πρόσφυγες την Κυριακή σε ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, με σφοδρούς ανέμους, υψηλά κύματα και θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν.