Μέλη της Βουλής του Κοσόβου ζήτησαν από την κυβέρνηση επείγουσα δράση, ώστε να σταματήσει η φυγή κατοίκων του Κοσόβου προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βουλευτές εκτιμούν ότι η αστυνομία του Κοσόβου δεν δημοσιοποιεί τον ακριβή αριθμό των κατοίκων που έχουν εγκαταλείψει το Κόσοβο μέχρι τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Κόχα Ντιτόρε" της Πρίσινας.

Ο Ιλίρ Ντέντα, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Αυτοδιάθεση", είπε στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Βουλής ότι ο αριθμός πολιτών που μετανάστευσαν είναι πάνω από 200.000 και ότι πρέπει επειγόντως οι αρμόδιοι φορείς και ο υπουργός Εσωτερικών, Σκεντέρ Χισένι να ενημερώσουν την Επιτροπή, ακόμη και σε κλειστή συνεδρίαση για το φλέγον ζήτημα.

"Υπάρχει η πληροφορία ότι η αστυνομία του Κοσόβου δεν δημοσιοποιεί τον ακριβή αριθμό των κατοίκων που έφυγαν. Από το Κόσοβο αναχώρησαν 230.000 πολίτες, το 13% του πληθυσμού και η αστυνομία δεν προβάλλει αυτή τη λεπτομέρεια" ανέφερε ο κ. Ντέντα.

Στο δημοσίευμα της "Κόχα Ντιτόρε" σημειώνεται ότι ζητήθηκε από εκπροσώπους της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών να σχολιάσουν τους αριθμούς που ανέφερε ο κ. Ντέντα, αλλά δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου και υπουργός Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι δήλωσε χθες ότι η παράνομη μετανάστευση κατοίκων του Κοσόβου σε χώρες της ΕΕ είναι ανησυχητικό φαινόμενο, εκτιμώντας ότι η αιτία είναι η καθυστέρηση υιοθέτησης απόφασης από τις Βρυξέλλες για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος βίζας.

Η αναβολή της απόφασης φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος βίζας αύξησε την ανησυχία των πολιτών, ανέφερε ο κ. Θάτσι στο ραδιοφωνικό σταθμό "Radio Dukadini" και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι απόφαση θα ληφθεί έως το τέλος του έτους.

Ο κ. Θάτσι είπε ότι θεωρεί πως οι κάτοικοι του Κοσόβου πρέπει να αισθάνονται Ευρωπαίοι και ότι η ελεύθερη κυκλοφορία είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους.

"Εμείς έχουμε εκπληρώσει την αποστολή μας, τώρα η απόφαση θα ληφθεί στις Βρυξέλλες" υπογράμμισε.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Κοσόβου που φεύγουν το τελευταίο διάστημα μαζικά και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον σε χώρες της ΕΕ είναι Αλβανοί, αλλά και μέλη των κοινοτήτων των Ρομά και των Ασκάλι.

Οι αντιπρόσωποι των κοινοτήτων αυτών στη Βουλή του Κοσόβου υποστηρίζουν ότι οι συμπολίτες τους δραπετεύουν, λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης και από την κυβέρνηση του Κοσόβου ζητούν να λάβει μέτρα για να σταματήσει την έξοδο.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η μαζική φυγή είναι αποτέλεσμα της πολυετούς ανεργίας, της ανεπιτυχούς διαδικασίας ιδιωτικοποίησης που δεν έφερε νέες θέσεις εργασίας, αλά θεωρούν ότι αποτελεί και διαμαρτυρία κατά των κυβερνητικών οικονομικών πολιτικών.

Χιλιάδες Αλβανοί από το Κόσοβο έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τον σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B92.

Εκείνοι που τους βοηθούν να περάσουν στην Ουγγαρία, οι αποκαλούμενοι "συνοδοί" τους χρεώνουν 50 έως και 200 ευρώ ανά άτομο, ενώ οι μετανάστες που δεν μπορούν να πληρώσουν προσπαθούν μόνοι τους να περάσουν τα σύνορα.

Οι μετανάστες προσπαθούν να φθάσουν στην Ουγγαρία για να συνεχίσουν μετά το ταξίδι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ένας από τους "συνοδούς" μίλησε στο τηλεοπτικό συνεργείο του B92, χωρίς βέβαια να αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες.