Την πρόθεσή του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε περίπτωση που αποτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μινσκ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

«Όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής: Είτε θα καταφέρουμε να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο διά της διπλωματικής οδού, είτε θα υπάρξει ένα εντελώς διαφορετικό καθεστώς. Εγώ ο ίδιος, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε τον στρατιωτικό νόμο σε όλο το ουκρανικό έδαφος (...) σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης», κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ποροσένκο επέμεινε στη σκληρή γραμμή εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών: 

«Είμαστε υπέρ της ειρήνης, αλλά αν χρειάζεται, θα σπάσουμε τα μούτρα του εχθρού. Αν πρέπει να υπερασπίσουμε τη γη μας, θα το κάνουμε. Δυστυχώς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και για τις δύο αυτές επιλογές».

Ο Ποροσένκο δήλωσε εξάλλου πως το Κίεβο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα μιλήσουν «με μια φωνή» στο Μινσκ για να ζητήσουν μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

«Σας διαβεβαιώνω πως η Ουκρανία και η ΕΕ θα έχουν μια κοινή θέση κατά τη σύνοδο κορυφής του Μινσκ και θα μιλήσουν με μια φωνή», τόνισε.

«Η προτεραιότητα είναι μια κατάπαυση του πυρός χωρίς προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε για άλλη μια φορά την ιδέα μιας «ομοσπονδοποίησης» της Ουκρανίας λέγοντας:

«Το γειτονικό κράτος επιχειρεί επίμονα να εξαγάγει την ιδέα μιας ομοσπονδοποίησης. Η ειρωνεία είναι πως το γειτονικό κράτος είναι το πιο συγκεντρωτικό της περιοχής».