Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη χώρα του θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, εάν δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση στα ανατολικά.

«Είτε η κατάσταση θα πάρει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, της εκεχειρίας... ή θα ξεφύγει από τον έλεγχο», ανέφερε λίγη ώρα μετά την υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Μινσκ, όπου θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ποροσένκο θα έχουν μια «σύντομη συνομιλία» πριν αρχίσει η τετραμερής σύνοδος, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική προεδρία. Ολάντ και Μέρκελ έφθασαν στο Μινσκ περί τις 17:00 ώρα Ελλάδας, με διαφορά μερικών λεπτών, και μετέβησαν με το ίδιο όχημα στο προεδρικό μέγαρο της Λευκορωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφθασε στο Μινσκ περί τις 18:00 ώρα Ελλάδας, περίπου μία ώρα μετά τους άλλους ηγέτες κι επρόκειτο να έχει μια σύντομη συνάντηση με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η σύνοδος κορυφής ωστόσο έχει επισκιαστεί από την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 47 άνθρωποι, ανάμεσά τους 19 Ουκρανοί στρατιωτικοί, μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.