Σε εξέλιξη βρίσκεται η τετραμερής σύνοδος κορυφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας με αντικείμενο την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντούνται ώστε να δωθεί πολιτική λύση στον εμφύλιο που μαστίζει τη χώρα. 

Οι τέσσερις ηγέτες σχεδιάζεται να υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην ουκρανική αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει προετοιμαστεί ένα χωριστό έγγραφο, το οποίο θα υπογραφεί από τη λεγόμενη Ομάδα Επαφής, στην οποία συμμετέχουν η κυβέρνηση της Ουκρανίας, οι αυτονομιστές, η κυβέρνηση της Ρωσίας και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με το οποίο θα επαναβεβαιώνεται η δέσμευση όλων των μερών στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που είχε συμφωνηθεί στο Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αλλά τα σχόλια αυτά αποτελούν την άποψη της ουκρανικής πλευράς και θα ήταν πρόωρο να εκτιμηθεί εάν και ποιος συμβιβασμός θα επιτευχθεί στην αποψινή σύνοδο κορυφής.

Προσερχόμενος ο Πέτρο Ποροσένκο επεσήμανε ότι «είτε η κατάσταση θα πάρει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, της εκεχειρίας... ή θα ξεφύγει από τον έλεγχο».

Ο Φρανσουά Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ποροσένκο είχαν σύντομη συνομιλία πριν αρχίσει η τετραμερής σύνοδος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφθασε στο Μινσκ περί τις 18:00 ώρα Ελλάδας, περίπου μία ώρα μετά τους άλλους ηγέτες κι επρόκειτο να έχει μια σύντομη συνάντηση με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.