current views are: 1

12 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση09:24

Κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου

Συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας από τις 15 Φεβρουαρίου και για την απόσυρση των βαρέων όπλων ανακοίνωσε από το Μινσκ ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Δημοσίευση 09:24’
αρθρο-newpost

Συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας από τις 15 Φεβρουαρίου και για την απόσυρση των βαρέων όπλων ανακοίνωσε από το Μινσκ ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Οδικό χάρτη για την ειρήνευση στην Ουκρανία υπέγραψαν το Κίεβο και οι φιλορώσοι αντάρτες, ανοίγοντας ένα «παράθυρο» για τερματισμό της βίας.

Τη συμφωνία ανακοίνωσαν χωριστά οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βίκτορ Ποροσένκο και από κοινού ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από τις μαραθώνιες συνομιλίες που διήρκησαν 16 ώρες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε: «Κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε στα κύρια ζητήματα», προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, η εκεχειρία σύμφωνα με το Κρεμλίνο θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Στο κείμενο που υπογράφτηκε μετά τις μαραθώνιες συναντήσεις υπογραμμίζεται πως θα γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν ακόμη στην πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων για τη διασφάλιση της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την απελευθέρωση του συνόλου των αιχμαλώτων.

 

«Η Ομάδα Επαφής υπέγραψε έγγραφο που ετοιμάσαμε εν μέσω μεγάλης έντασης», δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο. Η δήλωσή του επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας. Ο Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε επίσης πως η συμφωνία «οραματίζεται ανάκτηση του ουκρανικού ελέγχου επί των συνόρων».

«Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή δήλωσή του με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η γερμανίδα καγκελάριος και ο ουκρανός πρόεδρος θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η γερμανική πλευρά, διά του εκπροσώπου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τη συμφωνία για εκεχειρία και απόσυρση του βαρέος οπλισμού. 

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η συμφωνία «δεν είναι συνολική» και «δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες του Βερολίνου».

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε πως το Ταμείο θα επεκτείνει τη βοήθεια στην Ουκρανία κατά 17,5 δισ. δολάρια.

Η συμφωνία αυτή, η οποία, σύμφωνα με το Βερολίνο, απέχει πολύ από το να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία, κινείται στους κύριους άξονες των συμφωνιών που υπογράφηκαν στο Μισνκ τον Σεπτέμβριο και προέβλεπαν την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός, την απόσυρση των βαρέων όπλων του πυροβολικού και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ομως, το γεγονός ότι η σημερινή συμφωνία επιτεύχθηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πέτρο Ποροσένκο, συνεπικουρούμενους από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, δίνει μεγαλύτερο βάρος στο γεγονός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της ουκρανικής κρίσης, πριν από δέκα μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 5.300 άτομα.


σχετικα αρθρα