Οι πιλότοι της Germanwings, της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους της Lufthansa, ξεκίνησαν σήμερα διήμερη απεργία καθώς το συνδικάτο των γερμανών πιλότων Vereinigung Cockpit (VC) επιδιώκει να ασκήσει πίεση στη διοίκηση της εταιρείας στη μακροχρόνια διένεξή τους για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Η απεργία, που θα επηρεάσει τις αναχωρήσεις πτήσεων από γερμανικά αεροδρόμια, θα διαρκέσει μέχρι τις 00.59 (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδος).

Οι πιλότοι του VC πραγματοποίησαν πέρυσι 10 απεργίες οι οποίες επηρέασαν τις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών και εξάλειψαν κατά το 2014 μέχρι 200 εκατ. ευρώ από τα λειτουργικά κέρδη της Lufthansa, η οποία δέχεται πιέσεις να μειώσει τα κόστη για να μπορέσει να ανταγωνισθεί τους αντιπάλους της.

Η Germanwings ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως αναμένει ότι περισσότερες από τις μισές από τις 900 πτήσεις της που είναι προγραμματισμένες για την περίοδο της απεργίας θα πραγματοποιηθούν κανονικά με εθελοντές πιλότους ή ναυλώνοντας αεροπλάνα από άλλες εταιρείες.

Η διένεξη αφορά τις αλλαγές που προτείνονται σε ένα πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των πιλότων, το οποίο είχε διαμορφωθεί πριν από δεκαετίες.

Σύμφωνα με αυτό, οι πιλότοι μπορούν να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, σε ηλικία 55 ετών, με το 60% του μισθού τους, προτού φτάσουν στην επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης των 65 ετών.

Η Lufthansa επιθυμεί να αυξήσει το κατώτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των νεοπροσληφθέντων πιλότων της ώστε αυτό να αντανακλά το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής αλλά και να μειώσει τα κόστη.

Επιπλέον, οι πιλότοι έχουν ζητήσει από τη διοίκηση της εταιρείας να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα σχέδια επέκτασης των πτήσεων χαμηλού κόστους, κάτι που η εταιρεία έχει αρνηθεί να πράξει.