Διεθνής ικανοποίηση επικρατεί για την εξόντωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις πολλών ηγετών. "Ξυπνήσαμε σήμερα σε έναν κόσμο πιο ασφαλή" είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρτσι Μπούζεκ, σχολιάζοντας την είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν και δίνοντας το στίγμα της "ανακούφισης", που απλώθηκε σε όλη την επικράτεια της ΕΕ. "Μολονότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν έληξε", συμπλήρωσε, "έγινε ένα σημαντικό βήμα που δίνει το αίσθημα της ασφάλειας σε Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και σε όσους πιστεύουν στην ειρηνική συνύπαρξη".

Ο θάνατος του μπιν Λάντεν είναι "ένα σημαντικό βήμα" στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, που καθιστά "πιο ασφαλή" τον κόσμο, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα των προσπαθειών μας να απαλλαγεί ο κόσμος από την τρομοκρατία", εκτιμούν.

"Ο θάνατός του καθιστά πιο ασφαλή τον κόσμο και δείχνει ότι τέτοια εγκλήματα δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα", τονίζουν αναφερόμενοι στην ευθύνη της Αλ-Κάιντα για τις επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αθώους ανθρώπους. "Η ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό των ΗΠΑ, των διεθνών μας εταίρων και των φίλων μας στον μουσουλμανικό κόσμο, στον αγώνα για την πάταξη της μάστιγας του παγκόσμιου εξτρεμισμού και για την οικοδόμηση ενός κόσμου που θα ζει σε ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία", προσθέτουν.

Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μια μεγάλη ανακούφιση για όλον τον κόσμο, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν υπεύθυνος για τις χειρότερες τρομοκρατικές ωμότητες: την 11η Σεπτεμβρίου (2001) και τόσες άλλες επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλούς Βρετανούς", τόνισε ο Κάμερον.

"Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Δεν θα μπορεί πλέον να συνεχίσει την εκστρατεία του με στόχο να σκορπίζει τον τρόμο. Ήρθε η στιγμή να θυμηθούμε αυτούς που σκοτώθηκαν από τον Οσάμα μπιν Λάντεν και όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους. Επίσης ήρθε η ώρα να ευχαριστήσουμε εκείνους που εργάζονται αδιάκοπα σε όλον τον κόσμο για να μας γλυτώσουν από την τρομοκρατία. Το έργο τους συνεχίζεται. Συγχαίρω τον πρόεδρο Μπαράκ Ομάμα και τους υπευθύνους της επιχείρησης αυτής", πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Στο Λονδίνο, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλαμ Χέιγκ έδωσε εντολή στις βρετανικές πρεσβείες να επανεξετάσουν το θέμα της ασφάλειάς τους εξαιτίας φόβων για αντίποινα μετά το θάνατο του μπιν Λάντεν. "Υπάρχουν τμήματα της Αλ-Κάντα που θα προσπαθήσουν να δείξουν εντός των προσεχών εβδομάδων ότι είναι ακόμα δραστήρια όπως είναι πράγματι ορισμένα", τόνισε ο Χέιγκ στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC 4. "Zήτησα ήδη σήμερα το πρωί από τις πρεσβείες μας να επανεξετάσουν την ασφάλειά τους, να βεβαιωθούν ότι επαγρυπνούν στο υψηλότερο επίπεδο και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι η στάση μας για αρκετό καιρό", πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.

Η Γαλλία "χαιρετίζει την επιμονή των ΗΠΑ" οι οποίες καταδίωκαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν επί 10 χρόνια, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά το θάνατο του ηγέτη της Αλ-Κάιντα, τον οποίο (θάνατο) χαρακτήρισε "σημαντικό γεγονός στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας".

"Η ανακοίνωση από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν ύστερα από μια αξιοσημείωτη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Πακιστάν, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός κατά της τρομοκρατίας παγκοσμίως. Η Γαλλία χαιρετίζει την επιμονή των ΗΠΑ, οι οποίες τον καταζητούσαν επί δέκα χρόνια", τόνισε ο γάλλος πρόεδρος. "Κύριος υπεύθυνος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν ο εμπνευστής μιας ιδεολογίας μίσους και ο αρχηγός μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες", πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

"Η Γαλλία εκτιμά ότι για τα θύματα αυτά, αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η Γαλλία σκέπτεται σήμερα τα θύματα αυτά και τις οικογένειές τους", τόνισε. "Η μάστιγα της τρομοκρατίας υπέστη ένα ιστορικό πλήγμα, αλλά αυτό δεν είναι τέλος της Αλ-Κάιντα", προειδοποίησε ο Σαρκοζί.

Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος σκοτώθηκε σήμερα από πυρά των αμερικανικών δυνάμεων στο Πακιστάν, είναι "μια νίκη για όλες τις δημοκρατίες που αγωνίζονται εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας", δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

"Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται στενά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είναι λοιπόν μια είδηση που με χαροποιεί ιδιαίτερα", τόνισε ο Ζιπέ σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό France Inter. Ο γάλλος υπουργός προειδοποίησε εξάλλου ότι η εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν δε σημαίνει ότι παύει να υπάρχει η απειλή της τρομοκρατίας.

Ανακουφισμένη με την είδηση του θανάτου του μπιν Λάντεν δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της. Οι ΗΠΑ κατάφεραν ένα αποφασιστικό πλήγμα κατά της Αλ-Κάιντα, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ. Ωστόσο, η καγκελάριος προειδοποίησε ότι η διεθνής τρομοκρατία δεν έχει ακόμα ηττηθεί. "Ο Οσάμα μπιν Λάντεν ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Οι δυνάμεις της ειρήνης σημείωσαν επιτυχία χθες το βράδυ. Η διεθνής τρομοκρατία δεν έχει ακόμα ηττηθεί. Πρέπει όλοι να επαγρυπνούμε", τόνισε η Μέρκελ σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν είναι "μια καλή είδηση για όλους όσοι σκέφτονται ελεύθερα και είναι υπέρ της ειρήνης στρον κόσμο".

Στη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν αποτελεί ένα "αποφασιστικό βήμα στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας".

Στο Μιλάνο, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι "ο θάνατος του μπιν Λάντεν είναι ένα "σημαντικό αποτέλεσμα στον αγώνα κατά του κακού" και "ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ και όλες τις δημοκρατίες". "Δεν πρέπει να πάψουμε να επαγρυπνούμε", τόνισε ο Μπερλουσκόνι προειδοποιώντας για τους "κινδύνους" αντιποίνων. "Απέναντι στους κινδύνους αυτούς όλες οι δημοκρατίες πρέπει να συνεργαστούν όπως το έχουν κάνει ως σήμερα. Ο κόσμος περίμενε αυτήν την είδηση δέκα χρόνια", τόνισε.

Ως "νίκη του καλού ενάντια στο κακό και της δικαιοσύνης ενάντια στην ωμότητα" χαρακτήρισε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν. "Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των ΗΠΑ και όλης της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα κατά της αλ-Κάιντα και της τρομοκρατίας", δήλωσε ο ιταλός υπουργός εξαίροντας "την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ στις προσπάθειες εντοπισμού του υπεύθυνου για το πιο τραγικό γεγονός από τις αρχές του αιώνα", της επίθεσης εναντίον των Διδύμων Πύργων στη Νέα Υόρκη.

"Η νίκη αυτή ενθαρρύνει όλους εμάς οι οποίοι πολεμήσαμε και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία στο πλευρό των ΗΠΑ. Είναι μια νίκη του καλού ενάντια στο κακό, της δικαιοσύνης ενάντια στην ωμότητα. Είναι μια νίκη του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου", τόνισε ο Φρατίνι.

Ο ιταλός υπουργός Αμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα τόνισε από την πλευρά του ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν αποτελεί "προειδοποίηση προς όλους τους τρομοκράτες", αλλά επίσης "μια συμβολική πράξη που δείχνει ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν είναι ανώφελος, μάταιος".

Η Λισαβόνα συνεχάρη πάντως τις ΗΠΑ για την επιτυχία της αποστολής αυτής, η οποία, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η πορτογαλική κυβέρνηση, "εκφράζει την απόφαση του αμερικανικού λαού και των συμμάχων του να πατάξουν την τρομοκρατία και το φανατισμό που έχουν στοιχίσει τη ζωή τόσων αθώων". "Ο αγώνας δε στρέφεται κατά του Ισλάμ, το οποίο επίσης έχει γίνει στόχος θρασύδειλων επιθέσεων", τονίζει στην ανακοίνωσή της η πορτογαλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Βατικανό, ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στο Θεό για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και για την εκμετάλλευση της θρησκείας με σκοπό τη διασπορά του μίσους. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι ένας θάνατος δε χαροποιεί τους χριστιανούς, τούς υπενθυμίζει "την ευθύνη που έχει καθένας ενώπιον του θεού και των ανθρώπων".

Ωστόσο, στην Ευρωβουλή διατυπώθηκαν και ορισμένες ενστάσεις. Η Φινλανδή (Πράσινη) πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χάιντι Χαουτάλα, παρατήρησε πως "θα ήταν όλα πολύ καλύτερα αν ο Μπιν Λάντεν είχε προσαχθεί στη δικαιοσύνη. Είμαι βέβαιη", πρόσθεσε, "πως θα υπάρξει έντονος διάλογος για τους λόγους που έπρεπε να σκοτωθεί. Το θέμα μας όμως πρέπει να είναι, ότι η τρομοκρατία αφορά το διεθνές ποινικό δίκαιο". Κατά την ευρωβουλευτή, οι ΗΠΑ πρέπει με την ευκαιρία να κλείσουν το κέντρο φυλάκισης που διατηρούν στην Κούβα. "Ήρθε η ώρα για τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την πολιτική τους για τις κρατήσεις υπόπτων και να την αναμορφώσουν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές", τόνισε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, δήλωσε σήμερα ότι "ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας παραμένει επείγουσα ανάγκη". Αναφερόμενος στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Μπλερ τόνισε:" Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη επιτυχία, αλλά γνωρίζουμε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και της ιδεολογίας που ο μπιν Λάντεν αντιπροσωπεύει παραμένει επείγουσα ανάγκη". "Ο θάνατος του μπιν Λάντεν δε σημαίνει το τέλος της Αλ-Κάιντα ή της τρομοκρατίας", ανακοίνωσε η πορτογαλική κυβέρνηση.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν αποτελεί "σημαντική επιτυχία" για την ασφάλεια των συμμάχων της Ατλαντικής Συμμαχίας και εκτιμά ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν πρέπει να συνεχιστούν, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.  Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει την αποστολή του στο Αφγανιστάν για να διασφαλίσει ότι η χώρα αυτή "δε θα γίνει πάλι καταφύγιο του εξτρεμισμού".

Η Ρωσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την είδηση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν και χαιρέτισε τη "μεγάλη επιτυχία" της Ουάσινγκτον. "Η εκδίκηση είναι αναπόφευκτη για όλους τους τρομοκράτες. Μόνον ένας κοινός αγώνας κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Η Ρωσία είναι έτοιμη ν΄αυξήσει τη συνεργασία της", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Στο Τόκιο, ο ιάπωνας υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία θα ενισχύσει την ασφάλεια των στρατιωτικών της βάσεων για ν΄αντιμετωπίσει πιθανά αντίποινα μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν

Η ισραηλινή ηγεσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν δηλώνοντας: "Το κράτος του Ισραήλ συμμερίζεται τη χαρά του αμερικανικού λαού μετά την εξόντωση του μπιν Λάντεν", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην Αυστραλία, η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν μετά το θάνατο του μπιν Λάντεν. "Η Αλ-Κάιντα επλήγη σήμερα, αλλά δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί", τόνισε η Γκίλαρντ.

Στην Καμπούλ, ο πρώην πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, δήλωσε ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν δεν θα επηρεάσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, γιατί είναι ένας αγώνας "υπό τους Αφγανούς".