Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα μια απόφαση που έχει ως στόχο να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστικών οργανώσεων, όπως του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νόσρα.

Οι οργανώσεις αυτές που δρουν κυρίως στη Συρία και το Ιράκ συγκεντρώνουν πολλά εκατομμύρια δολάρια από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, την αρχαιοκαπηλεία και τα λύτρα που απαιτεί για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει.

Η πρόταση αυτή, που υποβλήθηκε από τη Ρωσία —βασική σύμμαχο του συριακού καθεστώτος στον εμφύλιο στη Συρία— στηρίχθηκε από 37 χώρες, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Β​ρετανία, τη Γαλλία, το Ιράκ, το Ιράν και την Ιορδ​ανία.

Μεταξύ άλλων, τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από όλες τις χώρες-μέλη τους να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των οργανώσεων που μάχονται το συριακό καθεστώς, να μην έχουν εμπορικές συναλλαγές μαζί τους και να ελέγχουν τα εμπορεύματα των φορτηγών που περνούν από τα σύνορα, κυρίως στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία. Η απόφαση επεκτείνει επίσης και στη Συρία την απαγόρευση που ισχύει ήδη και στο Ιράκ και αφορά το εμπόριο κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Ισλαμικό Κράτος βγάζει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια σε καθημερινή βάση πουλώντας πετρέλαιο μέσω πολλών ιδιωτών μεσολαβητών. Τα έσοδά του πάντως μειώθηκαν το τελευταίο διάστημα καθώς από τους βομβαρδισμούς της διεθνούς συμμαχίας έχουν καταστραφεί πολλά διυλιστήρια αλλά και επειδή έχει πέσει σημαντικά η τιμή του πετρελαίου.

Η απόφαση, που είναι ιδιαίτερα λεπτομερής και τεχνική, υπόκειται στο κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που σημαίνει ότι όσοι την παραβούν μπορεί να υποστούν κυρώσεις.