Το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στην Υεμένη έχει υποβαθμίσει περαιτέρω την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να διεξάγουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη χώρα, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Οι ίδιοι αξιωματούχοι είχαν αναγνωρίσει από τον περασμένο μήνα ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά στόχων της αλ-Κάιντα, δυσκολεύουν, διότι οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν είχαν εύκολη πρόσβαση σε χερσαίες πληροφορίες οι οποίες απαιτούνται για την εκτέλεση των αποστολών. Οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν τώρα ότι η εκκένωση της πρεσβείας παρεμποδίζει περαιτέρω τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. 

Ωστόσο σημείωσαν ότι κάποια μέλη των αντιτρομοκρατικών μονάδων παρέμειναν στην Υεμένη και είναι ακόμη σε θέση να εκτελούν ενέργειες, παρά το χάος που επικρατεί στη χώρα, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά από αντάρτες μαχητές Χούτι. Δεν έδωσαν όμως λεπτομέρειες της συνεχιζόμενης παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Υεμένη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και καιρό διεξάγουν επιχειρήσεις στην Υεμένη, όπου είναι η βάση της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (AQAP), μια από τις πλέον επικίνδυνες και επιχειρησιακά ενεργές θυγατρικές της Αλ Κάιντα

Αμερικανικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι εκτελέστηκαν δυο επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον στόχων της AQAP μετά την ανατροπή του προέδρου της χώρας και την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων τον περασμένο μήνα από τους αντάρτες Χούτι.