Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ενημερώσει τις πακιστανικές αρχές για την επιχείρηση εναντίον του Οσάμα μπιν Λάντεν και δικαιολόγησαν την παραβίαση της πακιστανικής κυριαρχίας λέγοντας πως είχαν "νομική και ηθική υποχρέωση να ενεργήσουν", τόνισε ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. "Δεν ανακοινώσαμε τις πληροφορίες για την κατοικία (στην οποία βρισκόταν ο μπιν Λάντεν) σε καμια χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του Πακιστάν", δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος επικαλούμενος επιχειρησιακούς λόγους.

"Από την 11η Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ είχαν ξεκαθαρίσει στο Πακιστάν ότι θα καταδιώξουν τον μπιν Λάντεν όπου και αν βρίσκεται. Το Πακιστάν είχε καταλάβει εδώ και πολύ καιρό ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με την αλ Κάιντα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τη νομική και ηθική υποχρέωση να ενεργήσουν με βάση τις πληροφορίες που διέθεταν", πρόσθεσε.

Για τον ίδιο αξιωματούχο, ο θάνατος του μπιν Λάντεν "αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη στον αγώνα που διεξάγουν οι ΗΠΑ για να αποδιοργανώσουν, εξαρθρώσουν και νικήσουν την αλ Κάιντα".

"Πρόκειται για ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα προς την τελική καταστροφή" της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, ακόμα και αν αυτό δεν γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, πρόσθεσε.

Ο άνθρωπος που θα πρέπει να τον διαδεχτεί στην αρχηγία της αλ Κάιντα, ο αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι είναι "πολύ λιγότερο χαρισματικός και δεν χαίρει μεγάλου σεβασμού μέσα στην οργάνωση", κατέληξε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Σε ανακοίνωση το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως ο θάνατος του ηγέτη της αλ Κάιντα αποτελεί "ένα καίριο κτύπημα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο και δείχνει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου και του Πακιστάν να πολεμήσει και να εξοντώσει την τρομοκρατία".

"Στη διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε με βάση πληροφορίες, ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στην περιφέρεια του Αμποταμπάντ νωρίς σήμερα το πρωί. Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη από τις αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με την πολιτική τους ότι ο μπιν Λάντεν θα εξοντωθεί σε επιχείρηση που πραγματοποιούν απευθείας οι αμερικανικές δυνάμεις, όπου και αν βρίσκεται στον κόσμο", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

"Νωρίς το πρωί, ο πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε στον πακιστανό πρόεδρο Ζαρντάρι για να τον ενημερώσει για την επιτυχία της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του μπιν Λάντεν", καταλήγει η ανακοίνωση. Στο μεταξύ, ο πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλι Ζαρντάρι συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με τον πρωθυπουργό και τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.