Επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποίησαν μέλη της Μπόκο Χαράμ στην πολιτεία Μπόρνο της βορειοανατολικής Νιγηρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 21 άτομα.

Οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης «σκότωσαν 12 ανθρώπους στο χωριό Ακίντα και εννέα άλλους στο χωριό Εμπούτα» στις επιθέσεις τους, οι οποίες διαπράχθηκαν το πρωί χθες Πέμπτη.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας στο χωριό Εμπούτα επιβεβαίωσε τόσο την επίθεση, όσο και τον απολογισμό των εννέα νεκρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες δύο πηγές οι δράστες των επιθέσεων κατέστρεψαν εξάλλου κατοικίες και καταστήματα στις εφόδους που εξαπέλυσαν.

Η επίθεση στο χωριό Ακίντα, το οποίο απέχει περίπου 25 χλμ. από τη Μαϊντουγκούρι, σημειώθηκε χθες περί τις 04:30 (05:30 ώρα Ελλάδας), ενώ οι χωρικοί κοιμούνταν, διευκρίνισε ο Αμπαγκίνι.

Αφού πυρπόλησαν σπίτια και καταστήματα οι δράστες της επίθεσης μετέβησαν στο χωριό Εμπούτα, κοντά στο Ακίντα, περί τις 07:25 (08:25 ώρα Ελλάδας), προσέθεσε.

Στο δεύτερο χωριό «κατέστρεψαν περίπου 25 οικήματα και πέντε καταστήματα αφού σκότωσαν εννιά ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαφύγουν για να γλιτώσουν» από την έφοδο, σύμφωνα με έναν κάτοικο του δεύτερου χωριού, τον Χαμίντου Μπούκαρ.

Τα μέλη της Μπόκο Χαράμ ήλθαν «από την περιοχή Ντίκβα», επίσης στην πολιτεία Μπόρνο, και «μας κατηγόρησαν πως επιδιδόμαστε σε κατασκοπεία για λογαριασμό των στρατιωτικών αρχών. Δεν γνωρίζω τι πάει να πει αυτό», πρόσθεσε ο Μπούκαρ. Οι ισλαμιστές απείλησαν να επιστρέψουν και «να καταστρέψουν τα χωριά μας» εάν δεν καταφέρουν να προελάσουν στο Μαϊντουγκούρι, πρόσθεσε.

Οι δύο επιθέσεις διαπράχθηκαν λίγες ώρες πριν από την επίθεση μιας βομβίστριας-καμικάζι στην πόλη Μπίου, επίσης στην πολιτεία Μπόρνο.

Σε αυτή την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, χωρίς να υπολογίζεται η βομβίστρια-καμικάζι, σύμφωνα με έναν νεώτερο απολογισμό που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα από ένα μέλος μιας τοπικής πολιτοφυλακής και μια πηγή προσκείμενη στο νοσοκομείο της πόλης. Ένας πρώτος απολογισμός που είχε δοθεί χθες, με βάση όσα είχαν πει αυτόπτες μάρτυρες, έκανε λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς.