Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά την επίθεση με δεκάδες σφαίρες που δέχθηκε στο κέντρο της Κοπεγχάγης κτίριο που φιλοξενούσε εκδήλωση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της Δανίας. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο δημιουργός των σκίτσων του Μωάμεθ και ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Δανία.

Τρεις αστυνομικοί της δύναμης που ήταν επιφορτισμένη με την ασφάλεια της εκδήλωσης τραυματίσθηκαν. Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Όπως μεταδίδουν τα δανέζικα ΜΜΕ, άγνωστος δράστης άνοιξε πυρ σε καφετέρια στην πόλη όπου ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση για την ελευθερία του λόγου με καλεσμένο τον Γάλλο πρέσβη στη Δανία, Φρανσουά Ζιμερέι. Στην εκδήλωση βρισκόταν, επίσης, ο Σουηδός καλλιτέχνης, Λαρς Βιλκς, ο οποίος το 2007 είχε ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο με σκίτσα του, τα οποία απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ με σώμα σκύλου.  Εκτοτε ζει υπό ισχυρή αστυνομική προστασία.

«Μας πυροβόλησαν απ΄έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν. Ενστικτωδώς θα έλεγα ότι υπήρξαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί, αλλά οι αστυνομικοί εδώ μάς λένε ότι ήταν 200. Οι σφαίρες διαπέρασαν τις πόρτες και όλοι έπεσαν στο έδαφος», δήλωσε ο γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ζιμερέ.

«Καταφέραμε να φύγουμε από την αίθουσα, αλλά παραμένουμ στο εσωτερικό, διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη ακόμη. Οι δράστες διέφυγαν και μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή» εξήγησε ο Φρανσουά Ζιμερέ.

«Υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι στην αίθουσα», έγραψε στο Twitter η Ινα Σεβσένκο, μέλος της οργάνωσης Femen, που συμμετείχε στην εκδήλωση.

 

Τα ΜΜΕ της Δανίας αναφέρουν ότι οι δράστες πυροβόλησαν περισσότερες από 30 φορές στο τζάμι της καφετέριας που λάμβανε χώρα η συζήτηση. Ακόμη, αναφέρουν ότι δύο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το σημείο με τραύματα. 


Ένας από τους διοργανωτές της συζήτησης, ο Χελ Μέτερ Μπριξ, δήλωσε πως ο Βιλκς ήταν παρών την στιγμή της επίθεσης ωστόσο δεν τραυματίστηκε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν ο καλλιτέχνης βρίσκεται στην Δανία, έχει πάντοτε μαζί του αστυνομικούς που τον προστατεύουν. 

Η συγκεκριμένη καφετέρια είναι γνωστή για τις συναυλίες τζαζ που φιλοξενεί. Ένας από τους ομιλητές στην εκδήλωση, επιβεβαίωσε ότι είδε δύο ανθρώπους να τραυματίζονται. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν αμέσως μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Γάλλος πρέσβης. 

Γαλλία: Απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε «με την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την τρομοκρατική επίθεση κατά δημόσιας εκδήλωσης στην Κοπεγχάγη, στην οποία συμμετείχε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Δανία».

«Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Δανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ «την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη δοκιμασία αυτή», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία, με την οποία γνωστοποιείται ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ θα μεταβεί το συντομότερο δυνατόν στην Κοπεγχάγη.