Καθώς βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου (αν δεν έχει ήδη αρχίσει) με επίκεντρο αυτή τη φορά την Ουκρανία, οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία χειροτερεύουν διαρκώς, παλιά πάθη αναδύονται στην επιφάνεια και έχθρες που είχαν ξεχαστεί αναζωπυρώνονται.

Πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών, όλο και περισσότεροι ρώσοι βάζουν στο στόχαστρο τους και τη Γερμανία: Τόσο για την εμπλοκή στην ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς η οποία ήταν με τη σειρά της ένας από τους λόγους που ξέσπασε ο εμφύλιος στην ανατολική Ουκρανία, όσο και για το γεγονός ότι το Βερολίνο ήταν από τις χώρες που πρωτοστάτησαν στην επιβολή οικονομιών κυρώσεων κατά της Μόσχας που στάθηκαν μία από τις αφορμές για να εισέλθει σε ύφεση η ρωσική οικονομία.

Αυτή τη διάθεση, αντανακλά και το πρόσφατο αίτημα βουλευτή του εθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος να συσταθεί επιτροπή η οποία θα υπολογίσει το οικονομικό κόστος που προκάλεσε η εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας το 1941 στην τότε Σοβιετική Ένωση, ώστε η Μόσχα να διεκδικήσει το ποσό που θα προκύψει δια της δικαστικής οδού.

Ο Μιχαηλ Ντεντυαρύνοφ μάλιστα, υπολόγισε το ύψος των αποζημιώσεων στο αστρονομικό ποσό των… 4 τρισεκατομμυρίων ευρώ και σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia τεκμηρίωσε το αίτημα του, 70 ολόκληρα χρόνια μετά το τέλος του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου»:

«Η Γερμανία ουδέποτε αποζημίωσε την ΕΣΣΔ για την καταστροφή και τις φρικαλεότητες που προκάλεσες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμφωνία της Γιάλτας επέτρεπε στην Σοβιετική Ένωση να δημεύσει πόρους από τα εδάφη που κατέλαβε (σ.σ. μετά την επικράτηση), τα οποία ως επί το πλείστον ήταν βιομηχανικός εξοπλισμός, έπιπλα και ιματισμός, και που σε καμία περίπτωση δεν αρκούσαν για να επανορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε στη σοβιετική οικονομία από τη σύρραξη».

Αν μη τι άλλο, η επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα», η εισβολή των Γερμανών στην ΕΣΣΔ με άλλα λόγια, άφησε πίσω της μία χώρα κατεστραμμένη: Σύμφωνα με τα στοιχεία της εποχής μετά τον πόλεμο, το 30% της έκτασης της είχε μετατραπεί σε ερείπια, 1,700 πόλεις, 70,000 κωμοπόλεις και 32,000 εργοστάσια καταστράφηκαν ολοσχερώς, με τη Σοβιετική Ένωση να χρειάζεται αρκετά χρόνια για να σταθεί εκ νέου στα πόδια της.

Για να  στηρίξει τη θέση του, ο βουλευτής επεσήμανε πως μετά τον πόλεμο, η Σοβιετική Ένωση είχε προχωρήσει σε συμφωνία με την Ανατολική Γερμανία ώστε να σταματήσει την αποπληρωμή των αποζημιώσεων. Αντίστοιχη συμφωνία ωστόσο με την Δυτική Γερμανία δεν υπεγράφη ποτέ. Και σύμφωνα με τον ίδιο αυτό το γεγονός δημιουργεί τη νομική βάση ώστε να κατατεθεί η προσφυγή καθώς η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι πρακτικά το ίδιο κράτος.

Η πρόταση έχει ήδη αποσπάσει θετικά σχόλια από μερίδα βουλευτών της Ρωσικής Δούμας, παρότι αναγνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος, ωστόσο υπερθεματίζουν την ανάγκη να αναγνωριστεί ο ρόλος της Ρωσίας στην επικράτηση των συμμάχων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

«Οι ζημιές που προκλήθηκαν κατά τον πόλεμο πρέπει να καταμετρηθούν. Πρέπει να γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες της Γερμανικής επιθετικότητας στην ανάπτυξη της Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της απώλειας ανθρωπίνου κεφαλάιου», δήλωσε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας και επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της κάτω Δούμας Βλαντιμίρ Κομογέντοφ.

Μέλη του κυβερνώντος κόμματος «Μητέρα Ρωσία» πήγαν μάλιστα ένα βήμα παραπέρα καθώς έθεσαν ζήτημα αποζημίωσης και για την απόσυρση των Σοβιετικών Στρατευμάτων από την ανατολική Γερμανία μετά την πτώση του τοίχους και την επανένωση: «Αφήσαμε τόσο μεγάλη περιουσία και τόσα πολλά κτίρια όταν αποσύρθηκαν τα στρατεύματά μας από ΓΛΔ (Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία). Η Γερμανία δεν πλήρωσε τίποτα για αυτά. Οι αξιωματικοί που επέστεψαν από εκεί έμειναν άστεγοι. Είναι στο χέρι του υπουργείου Άμυνας να υπολογίσει τις απώλειες» δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα Pravda ο βουλευτής Τιμούρ Ακούλοφ.

Άλλοι ωστόσο εκτιμούν πως πρόκειται για μία κίνηση δίχως ουσιαστικό περιεχόμενο και το κυριότερο, δίχως επαρκή νομική τεκμηρίωση. Ο πολιτικός επιστήμονας Αντρέι Σουντάλτσεφ είπε στην ιστοσελίδα Pravda.ru, ότι αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν μονάχα συναισθηματική αξία. «Υπάρχει η απόφαση της Συνόδου του Πότσδαμ, όπου όλα αυτά τα ζητήματα λύθηκαν», υποστηρίζει.  

TAGS