Επιμέλεια: Αθηνά Παπακώστα

Λίστα με 138 απαγορευμένες λέξεις έστειλε η Τουρκική Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών (TIB) σε όλες τις τουρκικές εταιρείες που φιλοξενούν ηλεκτρονικές σελίδες. Εκμεταλλευόμενη την τουρκική νομοθεσία για το Διαδίκτυο, η TIB ζήτησε να απαγορευτεί η ανάρτηση συγκεκριμένων λέξεων, οι οποίες κρίνονται παράνομες, απειλώντας με λουκέτο και ποινές δεκάδες χιλιάδες τουρκικά sites. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες τόσο από καθηγητές δικαίου όσο και από τους ιδρυτές και επιχειρηματίες των τουρκικών ιστοσελίδων.

«Το να στέλνεις μία λίστα, να πιέζεις τις εταιρείες να ''κατεβάσουν'' sites που περιέχουν τις συγκεκριμένες λέξεις και να τις απειλείς με ποινές, δεν έχει καμία νομική βάση», τονίζει ο Yaman Akdeniz, ακτιβιστής των δικαιωμάτων στο κυβερνοχώρο και καθηγητής δικαίου στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολής, Bilgi, στην εφημερίδα Χουριέτ.

«Καμία αρχή δεν μπορεί να αποφασίσει τις δράσεις  μίας ιστοσελίδας και να αποφασίζει εάν αυτές είναι νόμιμες ή μη», ξεκαθαρίζει.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Δικαίου «Η εταιρεία φιλοξενίας δεν είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του περιεχομένου των διαδικτυακών τόπων για το αν υπάρχει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα ή μη. Είναι υπεύθυνοι για την αφαίρεση του παράνομου περιεχομένου όταν ενημερώνονται και υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να το πράξουν».
Την περασμένη Πέμπτη η απαγορευμένη λίστα εστάλη μέσω e mail για ενημερωτικούς λόγους, σύμφωνα με την Τουρκική Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών.

Ωστόσο ο συγκεκριμένος ισχυρισμός προκάλεσε σύγχυση λόγω του ότι η ΤΙΒ απείλησε με ποινές σε περίπτωση που οι παροχείς δικτύου δεν συμμορφωθούν με τις οδηγίες της.

Ο ιδρυτής και Δ/ων σύμβουλος της BeriTech, Devrim Demirel, εξηγεί ότι δεν έχει απαντήσεις στις εκατοντάδες ερωτήσεις που δέχθηκε από τους πελάτες της εταιρείας του τόσο από την Τουρκία όσο και από υπηρεσίες του εξωτερικού όπως τη Google.com.tr όσο και τη Yahoo.com.tr

«Η ανακοίνωση της ΤΙΒ διευκρίνισε ότι το σώμα θα τιμωρήσει τις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τους όρους της λίστας χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι είδους ποινές θα επιβληθούν», εξηγεί ο κ. Demirel.
«Πιστεύω ότι το προσωπικό της TIB που εργάστηκε για την έκδοση της εν λόγω λίστας έχει πλήρη άγνοια από τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες», τόνισε


Η απαγορευμένη λίστα

Ο ιστότοπος donanimal.com θα μπορούσε να κατέβει επειδή η ονομασία του περιέχει τη λέξη animal (ζώο). Το ίδιο ισχύει και για την ηλεκτρονική διεύθυνση sanaldestekunitesi.com εξαιτίας της λέξης anal. Απαγορεύεται επίσης και η χρήση του αριθμού 31 επειδή παραπέμπει στον ανδρικό αυνανισμό.

Απαγορεύονται μεταξύ άλλων και οι αγγλικές λέξεις beat (δέρνω, νικώ), escort (συνοδεύω, συνοδός) homemade (σπιτικό), hot, nubile (κορίτσι της παντρειάς), free(ελέυθερος), teen(έφηβος).

Απαγορεύονται επίσης οι συγκεκριμένες αγγλικές λέξεις εξαιτίας της ερμηνείας τους στην τουρκική γλώσσα: Pic (η μικρή φωτογραφία) σημαίνει στα τούρκικα μπάσταρδος. Ο αόριστος του ρήματος get (got) - (παίρνω) επειδή σημαίνει  οπίσθια. Το ανδρικό όνομα Haydar, αρκετά συνηθισμένο σε πιστούς της Alevi κουλτούρας, απαγορεύεται διότι στην τουρκική αργκό σημαίνει πέος.

Gay (γκει) ή gey (η τουρκική του προσφώνηση), ciplak( γυμνός), Itiraf (εξομολόγηση), Liseli, (μαθητής Λυκείου), nefes (ανάσα) και yasak (απαγορευμένο) είναι μερικές άλλες παράνομες λέξεις.Πηγή: Χουρίετ