Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι νέες διαβουλεύσεις που γίνονται για το Κουρδικό.

Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αντί να προωθεί τη λύση του ζητήματος, όπως υποστηρίζει δημόσια ότι κάνει, «χρονοτριβεί στην προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις».

Γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ομάδα που συναντάται τακτικά με τον έγκλειστο στο νησί Ιμραλί Αμπντουλάχ Οτσαλάν αλλά και την στρατιωτική ηγεσία του PKK που βρίσκεται εξόριστη στα βουνά Καντιλί του βόρειου Ιράκ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Κυβέρνηση του AKP, αντί να οδηγεί την διαδικασία σε μόνιμη ειρήνη και σε πρόοδο στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, χρονοτριβεί προσπαθώντας να δημιουργήσει στην κοινή γνώμη εντυπώσεις που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα».

Η συνεννόηση με την κουρδική ηγεσία και η λύση του κουρδικού ζητήματος ήταν ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησης του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) και ένας από τους λόγους της μεγάλης δημοφιλίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δημοσκοπήσεις επισημαίνουν ότι εάν η διαδικασία της λύσης του κουρδικού διακοπεί, μπορεί και να ανατραπεί η δημοφιλία του προέδρου -σήμερα- Ερντογάν.

Τέλος αμφιβολίες για τη προοπτική λύσης του Κουρδικού δημιουργεί και η παραίτηση από τη θέση του, του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών MIT Χακάν Φιντάν προκειμένου να είναι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές την 7η Ιουνίου . Ο Φιντάν είχε χειριστεί προσωπικά τις συνομιλίες με τον Οτσαλάν και την ηγεσία του PKK στα Όρη Καντιλί.