Να εγκρίνουν απόφαση για στρατιωτική επέμβαση διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη κάλεσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου τα Ηνωμένα Έθνη, μετά τον βομβαρδισμό στόχων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από αιγυπτιακά αεροσκάφη.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αν λάβουμε υπόψη τη σύμφωνη γνώμη του λαού και της κυβέρνησης της Λιβύης και τις εκκλήσεις που δεχόμαστε να αναλάβουμε δράση», τόνισε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

«Απευθύνω αυτό το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους, και ιδιαίτερα προς τους Γάλλους. Οταν συνάντησα τον γάλλο πρόεδρο εδώ και τέσσερις μήνες, τού είπα: 'προσέξτε, αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη θα μεταμορφώσει αυτήν τη χώρα σε ένα συνονθύλευμα που θα απειλήσει ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο την Αίγυπτο, αλλά επίσης την περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη'».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό, διότι η αποστολή δεν ολοκληρώθηκε από τους φίλους μας Ευρωπαίους. Εγκαταλείψαμε τον λαό της Λιβύης, όμηρο στα χέρια εξτρεμιστικών ένοπλων ομάδων», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

«Οταν η κατάσταση στη Λιβύη επιδεινώθηκε, είπαμε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, όχι μόνο για τους Λίβυους , αλλά και για τους γείτονές τους και για τους Ευρωπαίους. Οφείλουμε να εργασθούμε από κοινού για να νικήσουμε την τρομοκρατία», είπε.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος χαρακτήρισε τον αποκεφαλισμό των 21 Αιγυπτίων κοπτών στη Λιβύη από το Ισλαμικό Κράτος «αποτρόπαιο 'έγκλημα κατά της ανθρωπίοτητας, όχι μόνο κατά των Αιγυπτίων».