Ρωσικό δικαστήριο επιβεβαίωσε σήμερα την ποινή 3,5 ετών φυλάκισης με αναστολή κατά του Αλεξέι Ναβάλνι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ίντερφαξ.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος ηγήθηκε των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της περιόδου 2011-2012 κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση μια δικαστική απόφαση την οποία ο μπλόγκερ της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε δίωξη με πολιτικά κίνητρα.

Nωρίτερα, οι εισαγγελείς πρότειναν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών στον επικριτή του Κρεμλίνου. «Ζητούμε να καταδικασθεί ο Ναβάλνι σε κάθειρξη 10 ετών», δήλωσε ένας από τους εισαγγελείς κατά την εκδίκαση της έφεσης σε δικαστήριο της Μόσχας, σύμφωνα με το RIA. 

Ο Ναβάλνι, ο οποίος το 2011-12 είχε ηγηθεί των διαδηλώσεων της Μόσχας εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο αδελφός του, ο Όλεγκ, είχαν κατηγορηθεί πέρυσι ότι από το 2008 ως το 2012 έκλεψαν 30 εκατ. ρούβλια -σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια με τη σημερινή ισοτιμία- από δύο εταιρείες, η μία από τις οποίες συνδεόταν με τη γαλλική εταιρεία καλλυντικών Yves Rocher.

Επικριτές του Κρεμλίνου και η Ουάσινγκτον έχουν χαρακτηρίσει την υπόθεση αυτή απόπειρα φίμωσης της πολιτικής διαφωνίας.