Το 76,9% των Ρουμάνων θα απέρριπτε τη δημοσίευση σκίτσων του που παρουσιάζουν τον Ιησού ή χαρακτήρες της Βίβλου, εάν υπήρχε πιθανότητα να προσβάλλουν τους πιστούς.

Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του ρουμανικού ινστιτούτου μελετών INSCOP για την εφημερίδα Adevarul, μόνο το 6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα στήριζε τη δημοσίευση οποιωνδήποτε γελοιογραφιών χωρίς όρους, καθώς πρόκειται για το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Το 17,1% των Ρουμάνων αρνήθηκε να απαντήσει ή δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποφασίσει.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 45,8% των Ρουμάνων φοβάται το ενδεχόμενο μίας τρομοκρατικής επίθεσης στη Ρουμανία μετά τις επιθέσεις στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν θα συμφωνούσαν με τη δημοσίευση σκίτσων, που παρουσιάζουν την Ιησού Χριστό, χαρακτήρες από τη Βίβλο ή τον Μωάμεθ με τρόπο που προσβάλει τις θρησκευτικές κοινότητες.

Επιπλέον το 40,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, μετά τα γεγονότα στο Παρίσι και το 13,8% απάντησε ότι δεν θέλει ή δεν μπορεί να απαντήσει.

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι το 71,9% των Ρουμάνων απάντησε ότι δεν στηρίζει τη δημοσίευση σκίτσων που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ, αν υπήρχε πιθανότητα να προσβάλουν τη μουσουλμανική κοινότητα.

Το 9,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι στηρίζει την άνευ όρων δημοσίευση γελοιογραφιών που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ καθώς πρόκειται για το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και το 19% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.