Νέο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σημειώθηκε στη βόρεια Νιγηρία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι.

Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Μπίου, στη βορειοανατολική Νιγηρία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Ένα μέλος της τοπικής επιτροπής αυτοάμυνας είπε ότι η επίθεση αυτή σημειώθηκε στο χωριό Γιαμαρκούμι, που απέχει 4 χιλιόμετρα από την Μπίου, στην Πολιτεία Μπόρνο.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησε στο πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς, σημειώνοντας ότι στόχος των δραστών ήταν ένα στρατιωτικό φυλάκιο. Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά, σκοτώνοντας 17 από τους δράστες.

Η πόλη Μπίου έχει δεχτεί επανειλημμένως επιθέσεις από την Μπόκο Χαράμ και η χρήση βομβών που εκρήγνυνται η μία μετά την άλλη είναι χαρακτηριστική τακτική της οργάνωσης αυτής.

Μια νοσοκόμα από το γενικό νοσοκομείο του Μπίου είπε ότι έχουν μεταφερθεί εκεί έξι τραυματίες.

Σε μια άλλη πόλη που επίσης έχει μπει κατ' επανάληψη στο στόχαστρο της Μπόκο Χαράμ, την Πότισκουμ, βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε σε ένα εστιατόριο, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας 12 ανθρώπους.

Μέλη της Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσαν επίθεση και στην πόλη Ασκίρα Ούμπα και πυρπόλησαν σπίτια και δημόσια κτίσματα, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τρομοκρατημένοι την περιοχή.

Η Ασκίρα Ούμπα απέχει 25 χιλιόμετρα από το Τσίμποκ απ' όπου οι ισλαμιστές απήγαγαν πέρσι την άνοιξη 276 έφηβες μαθήτριες και εξακολουθούν να κρατούν τις 219 από αυτές. Η επίθεση σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και, σύμφωνα με τους μάρτυρες, οι δράστες «έκαψαν τα περισσότερα σπίτια». Οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν από την περιοχή, αφήνοντας πίσω τους μόνο τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς.

Ένα άλλο επεισόδιο, που δεν σχετίζεται με τη δράστη των ισλαμιστών στον βορρά, σημειώθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Νιγηρίας στην πόλη Οκρίκα, στη νότια πολιτεία Ρίβερς.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ντακούκου Πετερσάιντ, που είναι υποψήφιος με το Προοδευτικό Κογκρέσο (APC) για τις εκλογές για την ανάδειξη των κυβερνητών των επαρχιών, στις 11 Απριλίου, ακούστηκαν τουλάχιστον πέντε εκρήξεις και ακολούθησαν πυροβολισμοί. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε ενώ, σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν και πολλοί τραυματίες ωστόσο ο αριθμός τους δεν έχει διευκρινιστεί.