Καταδίκασε την προέλαση των αυτονομιστών ανταρτών στην πόλη Ντεμπάλτσεβε στην ανατολική Ουκρανία ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο.

«Πρόκειται για μια κυνική επίθεση εναντίον της συμφωνίας του Μινσκ» φέρεται να δήλωσε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Κάνω έκκληση προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη περαιτέρω παραβιάσεων... και στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, στην καρδιά της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του,εξέφρασε απόψε την ελπίδα ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία θα τηρηθούν και από τις δύο πλευρές.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο Πούτιν είπε ότι ελπίζει πως το Κίεβο δεν θα εμποδίσει τους Ουκρανούς στρατιώτες που είναι περικυκλωμένοι από τους αυτονομιστές στην Ντεμπάλτσεβε να καταθέσουν τα όπλα τους.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει επίσης οι αυτονομιστές αντάρτες να επιτρέψουν στις κυβερνητικές δυνάμεις να αποχωρήσουν με ασφάλεια από την περιοχή.

«Ελπίζω ότι οι ουκρανικές αρχές δεν θα εμποδίσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους» και δεν θα τους προσάγουν στη δικαιοσύνη για την πράξη τους αυτή, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντεμπάλτσεβε μπορεί να εξηγηθεί και ήταν αναμενόμενο» δεδομένου ότι οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν σε μια στιγμή που οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν περικυκλώσει την πόλη και τους Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί.

«Σήμερα το πρωί οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να άρουν τον αποκλεισμό» αυτής της ζώνης αλλά «η προσπάθειά τους απέτυχε», πρόσθεσε.