Το ισλαμιστικό στρατόπεδο στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε τον πρώτο αεροπορικό του βομβαρδισμό στην πόλη Ζιντάν. Το γεγονός αυτό συνιστά κλιμάκωση της βίας που μαστίζει τη χώρα

Η επιδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά τον αποκεφαλισμό 21 αιγυπτίων χριστιανών από το Ισλαμικό Κράτος. Σε αντίποινα, η Αίγυπτος εξαπέλυσε επίθεση τη Δευτέρα εναντίον μιας πόλης της ανατολικής Λιβύης που αποτελεί οχυρό των ισλαμιστών.

Οι επιδρομές αυτές αυξάνουν τις πιθανότητες ενός αεροπορικού πολέμου μεταξύ των αντιπάλων λιβυκών φατριών και μειώνουν τις ελπίδες ότι η μεσολάβηση του ΟΗΕ μπορεί να οδηγήσει σε τερματισμό των συγκρούσεων.

Οι εξελίξεις αυτές συνοδεύουν την επίσκεψη του αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι στα Ηνωμένα Εθνη, με στόχο την υιοθέτηση μέτρων για την ενίχυση της «νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης». Η κυβέρνηση αυτή έχει εγκατασταθεί σε δύο πόλεις κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο , καθώς οι ισλαμιστές αντίπαλοί της, που αυτοαποκαλούνται «Λιβυκή Αυγή», ελέγχουν πλέον την Τρίπολη.

Μετά την ανατροπή του συνταγματάρχη Καντάφι, το 2011, η Λιβύη έχει ουσιαστικά χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Το ένα είναι η «Λιβυκή Αυγή», που περιλαμβάνει τόσο μετριοπαθείς όσο και εξτρεμιστές ισλαμιστές. Το άλλο λέγεται «Επιχείρηση Αξιοπρέπεια» και περιλαμβάνει τόσο πρώην στρατιώτες του Καντάφι όσο και μαχητές από το Ζιντάν. Το στρατόπεδο αυτό έχει τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Το κυριότερο πλεονέκτημα της «Επιχείρησης Αξιοπρέπεια» στο πεδίο των μαχών ήταν ως τώρα η χρήση μιας μικρής δύναμης ελικοπτέρων και ρωσικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών που έχουν μείνει από τον στρατό του Καντάφι. Η δύναμη αυτή ενισχύεται και συντηρείται από τον αιγυπτιακό στρατό και έχει χρησιμοποιηθεί σε επιδρομές εναντίον των ισλαμιστών και των περιοχών που ελέγχουν.

Κάτω από την πίεση των Ηνωμένων Εθνών και της Δύσης, ο αρχηγός της «Επιχείρησης Αξιοπρέπεια» Χαλίφα Χιφτέρ ανέστειλε πρόσφατα τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Τρίπολης και της Μισουράτα, ώστε να διευκολυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Η χθεσινή επιδρομή της «Λιβυκής Αυγής», όμως, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αντίποινα.

Ηγετικά στελέχη της «Λιβυκής Αυγής» έχουν απειλήσει εδώ και καιρό ότι θα επισκευάσουν τα κατεστραμμένα ελικόπτερα και αεροσκάφη από την παλιά αεροπορία του Καντάφι και θα τα χρησιμοποιήσουν σε επιθέσεις. Είναι άγνωστο πώς το έχουν κάνει.
Εκπρόσωπος της προσωρινής κυβέρνησης που έχει εγκαταστήσει η «Λιβυκή Αυγή» στην Τρίπολη δήλωσε χθες το βράδυ ότι δύο ή τρία ρωσικής κατασκευής MIG επέδραμαν εναντίον του αεροδρομίου της πόλης Ζιντάν και μιας άλλης τοποθεσίας.

Το βέβαιο είναι ότι η Λιβύη έχει γίνει «μια Σομαλία της Μεσογείου», όπως είπε ο Τζόναθαν Πάουελ, ειδικός απεσταλμένος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην περιοχή. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η παρουσία των ισλαμιστικών δυνάμεων που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος δεν είναι ακόμα πολύ μεγάλη στη Λιβύη. Είναι όμως πολύ απειλητική, καθώς είναι συγκεντρωμένη στα σύνορα, απ'όπου περνούν οι τζιχαντιστές οι οποίοι επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ.

Πριν από λίγους μήνες, ισλαμιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος (όπως η Ανσάρ ελ Σαρία και οι Μάρτυρες του Αμπού Σαλίμ) κατέλαβαν την πόλη Ντέρνα, η οποία δεν είχε παράδοση ριζοσπαστικού ισλάμ. Οι κάτοικοι της πόλης αυτής βλέπουν τώρα τρομοκρατημένοι να τους επιβάλλεται ο ισλαμικός νόμος.