Επίσκεψη στο Σαραγέβο θα πραγματοποιήσει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι για να ενθαρρύνει τη βοσνιακή κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να προσεγγίσει την ΕΕ.

Η Μογκερίνι που θα πραγματοποιήσει την επίσκεψή της στις 23 Φεβρουαρίου, τόνισε ότι η υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο της Βοσνίας της δήλωσης για την ετοιμότητα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης Βοσνίας – ΕΕ.

Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βοσνία, η κ. Μογκερίνι την ερχόμενη εβδομάδα θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να υιοθετηθεί η διακήρυξη για την ετοιμότητα των αρχών της χώρας όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην προετοιμασία της γραπτής δήλωσης, που έθεσε ως προϋπόθεση το Συμβούλιο της ΕΕ τον Απρίλιο του 2014 για να γίνουν βήματα στην πορεία προς τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Βοσνία.