Οι δυνάμεις της Νιγηρίας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 300 μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ από την αρχή της εβδομάδας, στο πλαίσιο της επιχείρησης για την ανακατάληψη 11 πόλεων και χωριών, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός της χώρας αυτής. Στον πόλεμο αυτό έχουν εμπλακεί και χώρες γειτονικές της Νιγηρίας, όπως το Καμερούν, το Τσαντ και ο Νίγηρας. 

Εν μέσω των αυξανόμενων παγκόσμιων ανησυχιών σχετικά με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, η Νιγηρία, το Τσαντ, το Καμερούν, ο Νίγηρας και το Μπενίν ετοιμάζονται να εξαπολύσουν δύναμη 8.700 στρατιωτών στον αγώνα κατά των ισλαμιστών.
«Κατασχέθηκαν όπλα και εξοπλισμός, ενώ άλλα καταστράφηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των νιγηριανών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Κρις Ολουκολαντέ αναφερόμενος στις πιο πρόσφατες μάχες. «Ωστόσο, δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ 10 ακόμα τραυματίστηκαν», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο απολογισμός των νεκρών αμφότερων των πλευρών δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί. Οι δυνάμεις της Νιγηρίας έχουν πολλές φορές στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι υπερβάλλουν σχετικά με τον αριθμό των απωλειών του εχθρού, ενώ σε μεγάλο βαθμό κάνουν το αντίθετο για τη δική τους κατάσταση. 

Στις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει η Μπόκο Χαράμ από το 2009, έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι ενώ εκατοντάδες έχουν πέσει θύματα απαγωγής. 

Απειλές που εξαπέλυσε η οργάνωση στάθηκαν η αιτία για να αναβληθούν κατά έξι εβδομάδες οι νιγηριανές προεδρικές εκλογές, οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Την Τρίτη, ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, εμφανίστηκε σε βίντεο που ανάρτησε η οργάνωση στο Twitter στο οποίο απειλεί για ακόμα μία φορά ότι σκοπεύει να διαταράξει την επερχόμενη εκλογική διαδικασία. Οι μαχητές θεωρούν τη δημοκρατία ως αντι-ισλαμική.