Υπό παρακολούθηση είναι δεκάδες χιλιάδες μαθητές στην Αυστραλία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον ιό της Ηπατίτιδας Α, ύστερα από την κατανάλωση μολυσμένων φρούτων.

Έως σήμερα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, που σχετίζονται με την κατανάλωση κατεψυγμένων φρούτων, ανέρχονται σε 15.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδέχεται να περάσουν και επτά εβδομάδες έως ότου εντοπισθεί ο ιός της Ηπατίτιδας Α στο ανθρώπινο σώμα.

Ο ιός έχει προσβάλει τρία άτομα από τη Βικτώρια, τέσσερα από το Κουίνσλαντ και δύο από τη Νέα Νότια Ουαλία. Όλα τα κρούσματα -εκτός από ένα- συνδέονται με ένα κοινό στοιχείο: κατανάλωσαν κατεψυγμένα προϊόντα «Nanna’s» και «Creative Gourmet» και ειδικότερα, αυτά που περιλαμβάνονται στις συσκευασίες «Mixed Berries». Πρόκειται για σακούλες, που περιλαμβάνουν ποικιλία φρούτων του δάσους -φράουλες, μούρα, βατόμουρα, σμέουρα και μύρτιλλα- τα οποία καλλιεργούνται, συλλέγονται και συσκευάζονται φρεσκοκατεψυγμένα σε μονάδες της Χιλής και της Κίνας.

Η εταιρεία Patties Foods έχει ήδη ανακαλέσει τα συγκεκριμένα προϊόντα από τα καταστήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού Food Standards Australia, ωστόσο, οι Αρχές εκτιμούν ως πολύ σοβαρή την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων τις προσεχείς ημέρες.