Περισσότεροι από 400.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας στο Μπουένος Άιρες, παρά τη βροχή, ενάντια στην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, ένα μήνα μετά το θάνατο του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν την οποία κατηγορούσε για παρεμπόδιση της έρευνας για την επίθεση εναντίον κέντρου της εβραϊκής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες το 1994.

Το πλήθος, κάτω από τις ομπρέλες, κυρίως ζευγάρια και ηλικιωμένοι από τη μεσαία και την ευκατάστατη τάξη ανταποκρίθηκαν στην έκκληση έξι εισαγγελέων για την πραγματοποίηση της ειρηνικής πορείας από το Κογκρέσο έως την Πλατεία Μαΐου, όπου είναι η έδρα της προεδρίας, κρατώντας πανό που έγραφε "Φόρος τιμής στον εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν" και πλακάτ με συνθήματα όπως "Αλήθεια", "Δικαιοσύνη", "Είμαι και εγώ Νίσμαν". Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν η πρώην σύζυγος του εισαγγελέα, η δικαστής Σάντρα Αρόγιο Σαλγάντο και οι δύο κόρες τους 15 και 7 ετών.

Και σε άλλες πόλεις της Αργεντινής και σε πρωτεύουσες ανά τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε "δικαστικό πραξικόπημα" την κινητοποίηση που δεν είχε πολιτικό κίνητρο, ενώ δήλωσε ότι οι κατηγορίες του εισαγγελέα Νίσμαν είχαν στόχο την εμπλοκή της χώρας στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. "Σας ζητώ να ανοίξετε καλά τα μάτια. Δεν μιλώ για συνωμοσία αλλά πρόκειται για έναν κόσμο (γεωπολιτικών) συμφερόντων", δήλωσε η πρόεδρος Κίρχνερ σε παρέμβασή της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση πριν από τη διαδήλωση.

Παράλληλα σήμερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Αργεντινή. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εκφράζει "ανησυχία" για θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη που αποκαλύφθηκαν μετά τον θάνατο του Νίσμαν.