Τα ζητήματα βετεράνων πολέμου τέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης μέρας της θητείας της νέας προέδρου της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς.

Τιμητικό άγημα υποδέχθηκε στο προεδρικό συγκρότημα, στο Ζάγκρεμπ, την πρόεδρο και ανώτατη διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, η οποία ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού του κράτους.

Επιθεώρησε το τάγμα και στη συνέχεια πήγε στο γραφείο της, στη Βίλα Ζαγκόρια, μέρος του προεδρικού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με τα κροατικά ΜΜΕ, η νέα πρόεδρος της Κροατίας, μέρος της πρώτης μέρας της θητείας θα αφιερώσει στους βετεράνους πολέμους, οι οποίοι εδώ και μήνες πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, επειδή θεωρούν ότι πλήττονται τα δικαιώματά τους και σκοπεύει να υιοθετήσει απόφαση για την ίδρυση Συμβουλίου για τους Βετεράνους Πολέμου.

Στο βιογραφικό της, που δημοσιεύθηκε στη νέα σελίδα της προεδρίας της χώρας, η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς έγραψε -μεταξύ άλλων- ότι «ο Πατριωτικός Πόλεμος και οι βετεράνοι πολέμου είναι το θεμέλιο, με το οποίο επιθυμώ να συνεχίσω να οικοδομώ μία καλύτερη Κροατία».

Η νέα πρόεδρος της Κροατίας δεν θα εγκατασταθεί στο γραφείο του προκατόχου της, Ίβο Γιοσίποβιτς, αλλά στο γραφείο που χρησιμοποιούσε ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, Φράνιο Τούτζμαν.

Ο Ίβο Γιοσίποβιτς παρέδωσε, χθες το απόγευμα, τα καθήκοντα του αρχηγού του κράτους στην Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς.