Περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Αφρική ζητεί η Γαλλία.

Σημειώνεται πως η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε στρατιωτικές παρεμβάσεις στο Μάλι και επιχείρησε να αποκαταστήσει την τάξη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Με το Ισλαμικό Κράτος να έχει πλέον παρουσία στη Λιβύη και την οργάνωση της Μπόκο Χαράμ να συνιστά απειλή για τις γαλλόφωνες χώρες της δυτικής Αφρικής, το Παρίσι εκτιμά ότι η απειλή την τζιχαντιστών στην Αφρική αυξάνεται.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν απηύθυνε δημόσια έκκληση προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν μεγαλύτερη δέσμευση για την ασφάλεια στην Αφρική, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας.

«Πρέπει να δράσουμε, τόσο στα εδάφη μας όσο και στα θέατρα της κρίσης (στο εξωτερικό). Κατά συνέπεια... το βάρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια προς τα έξω. Καλώ σε αλληλεγγύη», είπε.

Ο Λε Ντριάν ανέφερε για παράδειγμα ότι η ΕΕ έχει δυσκολίες στην συγκρότηση της ομάδας των 60 ειδικών που απαιτούνται για την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και επέκρινε το ότι παρά το γεγονός πως η ΕΕ έχει μια ισχυρή δύναμη ταχείας αντίδρασης 2.000 στελεχών η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας ανά πάσα στιγμή, δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί.