Η επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, πραγματοποιήθηκε από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την πολιτική επικήρυξης των ΗΠΑ για τον νούμερο ένα καταζητούμενο τρομοκράτη στον κόσμο.

Τέσσερα αμερικανικά πολεμικά ελικόπτερα, πετώντας σε χαμηλό ύψος, πλησίασαν στην πόλη Αμποταμπάντ ,όπου είχε βρει καταφύγιο ο ηγέτης της Αλ Κάιντα και ο οποίος ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η βίλα όπου είχε βρεί καταφύγιο ο Μπιν Λάντεν, ήταν περιφραγμένη από μάντρα ύψους 5,5 μέτρων και είχε δύο πύλες ασφαλείας.

Αναφέρεται ότι για λόγους ασφαλείας δεν υπήρχε τηλεφωνική σύνδεση ή σύνδεση Ίντερνετ, ενώ ακόμα και τα σκουπίδια καίγονταν για να μην υπάρχουν στοιχεία, που μπορεί να πρόδιδαν την παρουσία του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ένα από τα ελικόπτερα καταρρίφθηκε, ενώ οι ειδικές μονάδες που συμμετείχαν στην επιχείρηση έδωσαν μάχη με την φρουρά του Μπιν Λάντεν αλλά και με μέλη της οικογένειάς του.

Όλα ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια σύμφωνα με το CNN, όταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναγνώρισαν έναν αγγελιοφόρο του Μπιν Λάντεν και ακολουθώντας τα ίχνη του εντόπισαν τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη στον κόσμο.

Πριν από δύο χρόνια το ανθρωποκυνηγητό του Μπιν Λάντεν, οδήγησε στο Πακιστάν, όπου ζούσε μόνιμα ο αγγελιοφόρος με την οικογένειά του, ενώ τον Αύγουστο του 2010 εντοπίστηκε η οικία του στην πόλη Αμποταμπάντ , περίπου 70 χλμ. βόρεια από την Ισλαμαμπάντ.

Τον Φεβρουάριο του 2011 οι αμερικανικές αρχές κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ενδείξεις της παρουσίας του Μπιν Λάντεν στο συγκεκριμένο σημείο.

Τους δύο επόμενους μήνες ακολούθησαν οι διαβουλεύσεις του Μπάρακ Ομπάμα με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εκπνοή σχεδίου δράσης, με στόχο την σύλληψη του Μπιν Λάντεν.

Στις 29 Απριλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε το “πράσινο φως” για την έναρξη της επιχείρησης και στις 2 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε αερομεταφερόμενη επιχείρηση μικρής κλίμακας.

Στην αποστολή συμμετείχαν τέσσερα ελικόπτερα και την επιχείρηση ανέλαβαν οι βατραχάνθρωποι της ομάδας Navy SΕΑLs.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το CNN, η επιχείρηση διήρκεσε 40 λεπτά και δεν συμμετείχαν σε αυτή Πακιστανικές δυνάμεις.

Ο Μπιν Λάντεν αντιστάθηκε κατά την απόπειρα σύλληψης του, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και ακόμα τρεις ενήλικες άνδρες κατά την συμπλοκή που ακολούθησε.

Οι δύο νεκροί θεωρείται ότι ήταν αγγελιοφόροι του Μπιν Λάντεν, ενώ μαζί του σκοτώθηκε και ένας από τους γιους του.

Επίσης από την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκε μία γυναίκα και τραυματίστηκαν άλλες δύο που ζούσαν στη βίλα.

Αναφέρεται επίσης ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν με απόλυτη μυστικότητα και χωρίς συνεργασία , τόσο τον σχεδιασμό αλλά και την εκτέλεση της αποστολής για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν.

Μετά το πέρας της επιχείρησης ενημερώθηκαν οι αρχές του Πακιστάν και οι ηγέτες άλλων χωρών και ανακοινώθηκε δημόσια το αποτέλεσμα της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι το σώμα του Μπιν Λάντεν ποντίστηκε στην θάλασσα σύμφωνα με τις μουσουλμανικές παραδόσεις, αφού πρώτα έγινε λήψη DNA για την ταυτοποίηση.