Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις πληροφορίες περί συναντήσεων με εκπροσώπους των Ταλιμπάν.

«Οι ΗΠΑ επί του παρόντος δεν έχουν προγραμματίσει καμιά συνάντηση με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα» του Κατάρ, τόνισε η Μπερναντέτ Μίαν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία συμφιλίωσης υπό αφγανική ηγεσία, κατά την οποία οι Ταλιμπάν κι οι Αφγανοί διεξάγουν συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση μιας διευθέτησης της σύρραξης στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε η ίδια.

Πηγές προσκείμενες στους Αφγανούς Ταλιμπάν είχαν πει νωρίτερα ότι διαπραγματευτές τους θα έχουν έναν πρώτο γύρο συνομιλιών με αξιωματούχους των ΗΠΑ εντός της ημέρας στο Κατάρ.

Νωρίτερα τις πληροφορίες περί επικείμενης συνάντησης αντιπροσωπειών της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν είχε διαψεύσει κι άλλος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, λέγοντας πως «δεν είναι αληθείς».

Έχουν πάντως γίνει διάφορες προσπάθειες να αρχίσει διάλογος ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την Ουάσινγκτον, τον βασικό υποστηρικτή της κυβέρνησης στην Καμπούλ, τα τελευταία χρόνια, χωρίς κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, στέλεχος των Ταλιμπάν είχε πει ότι το κίνημα «θα συνομιλήσει απευθείας με τους Αμερικάνους στο Κατάρ», ιδίως σχετικά με «την αμερικανική στρατιωτική παρουσία» στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν επρόκειτο να αποτελείται από πέντε μέλη του άλλοτε ανώτατου συμβουλίου του κινήματος και να έχει επικεφαλής τον Τάγεμπ Αγά.