Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας και της Βρετανίας συμφώνησαν σήμερα, στη συνάντηση που είχαν στη Μαδρίτη, ότι η λύση στην κρίση της Ουκρανίας θα έρθει μέσα από τον διάλογο και δεν μπορεί να περιλαμβάνει μια στρατιωτική υποστήριξη προς τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Δεν πιστεύουμε ότι σε αυτό το στάδιο θα ήταν χρήσιμο να παράσχουμε μια στρατιωτική υποστήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις», τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής δημοκρατίας Φίλιπ Χάμοντ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο.

Ο τελευταίος από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ένας «ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος» και κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση που θα γινόταν αποδεκτή» αλλά, όπως προειδοποίησε ο Χάμοντ, «επιφυλασσόμεθα του δικαιώματός μας να αναθεωρήσουμε την άποψή μας». Επέμεινε όμως ότι «προς το παρόν η Βρετανία δεν θα αλλάξει στάση όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια».

Ο Μαργκάγιο είπε ότι θα ήθελε «να υπάρχει μια κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στο θέμα αυτό και να αποφασίσουν οι Βρυξέλλες αν η Ρωσία «είναι ένας στρατηγικός εταίρος ή αντίπαλος».