Το χρέος της Πορτογαλίας θα γίνει ο επόμενος στόχος των κερδοσκόπων στην περίπτωση που οι χώρες της Ευρώπης ωθήσουν την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης, δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος «Αριστερό Μπλοκ».

Η Καταρίνα Μαρτίνς προέβλεψε επίσης την κατάρρευση του Ευρώ εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

«Εάν μια χώρα βγει από την Ευρωζώνη, και άλλες μπορεί να ακολουθήσουν. Η κερδοσκοπία θα είναι πάρα πολύ έντονη και η Πορτογαλία θα είναι η πιο αδύναμη χώρα, εξαιρετικά ευάλωτη στις κερδοσκοπικές πιέσεις έναντι των οποίων δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της», είπε η Μαρτίνς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters.

Το Αριστερό Μπλοκ είναι το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Πορτογαλία, αλλά το ποσοστό του είναι πολύ πιο χαμηλό, καθώς η κεντροαριστερά, οι Σοσιαλιστές, και η κεντροδεξιά, οι Σοσιαλδημοκράτες, συνεχίζουν να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό.

Η Καταρίνα Μαρτίνς είπε επίσης ότι η Πορτογαλία έχει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κρατικού χρέους της σε χέρια ιδιωτών πιστωτών, μεγάλα χρέη του ιδιωτικού τομέα και αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, αλλά και έναν πληθυσμό που γηράσκει, χαμηλό δείκτη γεννητικότητας και υψηλό ποσοστό μετανάστευσης μεταξύ των νέων, στοιχεία που όπως τόνισε σημαίνουν ότι κινδυνεύει να είναι η επόμενη που θα βρεθεί «στη γραμμή του πυρός».

Η πορτογαλική κυβέρνηση επιμένει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πλέον κανέναν τέτοιο κίνδυνο, εάν συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμα και το χρέος της, ενώ επιχειρηματολογεί πως οι πολιτικές λιτότητας οι οποίες εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια καρποφόρησαν, διότι η οικονομία αναπτύσσεται ξανά.

Η Μαρτίνς όμως τόνισε ότι παρά τη λιτότητα το χρέος της Πορτογαλίας έχει αυξηθεί σε απόλυτους αριθμούς ενώ το ΑΕΠ της έχει συρρικνωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι το χρέος της δεν είναι βιώσιμο. Αυτό, ανέφερε η ίδια, είναι κάτι «στο οποίο συναινούν όλοι οι οικονομολόγοι που δεν προασπίζονται τις θέσεις της κυβέρνησης».