Ποινική έρευνα για την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διέταξε Εθνική Υπηρεσία Ερευνών της Σλοβενίας (NBI).

Όπως μεταδίδει πρακτορείο STA ο επικεφαλής της NBI Ντάρκο Μάιχενιτς δήλωσε ότι, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας (Banka Slovenije), η NLB και η Banka Celije.

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από σχετικές αναφορές δύο ενώσεων που εκπροσωπούν μικρο-ομολογιούχους, κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, των οποίων τα ομόλογα «κουρεύτηκαν» στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των τραπεζών το 2013.

Η υπόθεση έλαβε ευρεία δημοσιότητα στη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, έπειτα από ισχυρισμούς ανώνυμων πηγών της Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο για παρατυπίες στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (bail out) το 2013. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η Κεντρική Τράπεζα παραποίησε έγγραφα για να επιτρέψει το «κούρεμα» των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε, πήρε μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Μπόστιαν Γιάζμπετς να δώσει εξηγήσεις δημόσια, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπήρξε καμία παρατυπία. Ο ίδιος, ενώπιον των μελών του υπουργικού συμβουλίου, παρουσίασε όλες τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας και στις αρχές του επόμενου μήνα θα καταθέσει και μια σχετική έκθεση, ούτως ώστε το 'τοπίο' να ξεκαθαρίσει.