Συνεχίζει να αναθεωρείται προς τα πάνω το κόστος του  αμφιλεγόμενου μεγάρου του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ολοκαίνουριο και γιγάντιο συγκρότημα του αρχηγού του τουρκικού κράτους στην Άγκυρα, το οποίο εγκαινιάσθηκε τον Οκτώβριο, έχει γίνει ο αγαπημένος στόχος των αντιπάλων του στην Τουρκία.

Όλο και περισσότεροι το θεωρούν σύμβολο της τρέλας του μεγαλείου και της αυταρχικής και ισλαμιστικής παρέκκλισης που αποδίδουν στον ισχυρό άνδρα της χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες, πολλά αντιπολίτευόμενα Μέσα Ενημέρωσης στη γειτονική χώρα έρχονται να ανεβάσουν προς τα πάνω τον... λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι τούρκοι πολίτες για το «Λευκό Παλάτι» των 1.000 δωματίων. 

Την Τρίτη, ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Αλί Ντεμιρτσαλί, αποκάλυψε πως ο λογαριασμός ηλεκτρικού του μεγάρου για την περίοδο από τις 18 Δεκεμβρίου ως τις 21 Ιανουαρίου ανήλθε στο ποσό του 1.140.567,76 τουρκικών λιρών, δηλαδή 410.276 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία.

Χθες, Πέμπτη, η πρόεδρος του παραρτήματος στην Άγκυρα του συνδικάτου των επιμελητηρίων αρχιτεκτόνων και μηχανικών (TMMOB), η Τεζτσάν Καρακούς Τσαντάν, ανακοίνωσε πως εκτιμάται ότι τα ετήσια έξοδα συντήρησης του κτιρίου θα φθάσουν τα 104 εκατ. λίρες (37,5 εκατ. ευρώ).

«Πόσους καρκινοπαθείς θα μπορούσαμε να περιθάλψουμε με 104 εκατομμύρια;», αναρωτήθηκε ένας βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Σεζγκίν Τανρικουλού, σε επιστολή που απηύθυνε στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σήμερα η εφημερίδα Hurriyet ολοκλήρωσε προσωρινά την εικόνα αποκαλύπτοντας πως 1.150 αστυνομικοί έχουν αποσπαστεί μονίμως στη δύναμη για την προστασία του μεγάρου.

Το κτίριο έχει επιφάνεια μεγαλύτερη από 200.000 τετραγωνικά μέτρα, περιλαμβάνει 1.150 δωμάτια και έχει ήδη κοστίσει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, 1,3 δισ. στερλίνες (490 εκατ. ευρώ).