Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν «πολλαπλές μεθόδους» για να ταυτοποιήσουν πέραν πάσης αμφιβολίας τη σορό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι που διατηρούν την ανωνυμία τους. Τα τεστ DNA, δείχνουν ότι πρόκειται για τον τρομοκράτη «με ακρίβεια 99,9%». Τα τεστ του DNA στο σώμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν έδειξαν μια σχεδόν κατά 100% ταύτιση με τους συγγενείς του, και μια γυναίκα που πιστεύεται ότι είναι η σύζυγός του, προσδιόρισε την ταυτότητα του κατονομάζοντάς τον, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν  μια μεγάλη κρύπτη με υλικά που κατασχέθηκαν στο κτιριακό συγκρότημα στο Πακιστάν, όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν τον Μπιν Λάναεν, δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμία στους δημοσιογράφους.

"Αυτά τα υλικά εξετάζονται και αναλύονται τώρα από μια ειδική ομάδα εργασίας η οποία σχηματίστηκε στην CIA...λαμβανομένου υπόψη του όγκου των υλικών που συλλέχθηκαν στο χώρο όπου έγινε η επιδρομή", σημείωσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, ο Μπιν Λάντεν ετάφη στη Αραβική Θάλασσα με «παραδοσιακή μουσουλμανική τελετή» που πραγματοποιήθηκε στο κατάστρωμα αεροπλανοφόρου.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, η αμερικανική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της φωτογραφίες του πτώματος, δεν έχει αποφασίσει όμως αν είναι πρέπον να τις δημοσιοποιήσει.

Ο Μπιν Λάντεν πυροβολήθηκε στο κεφάλι, είπαν οι αξιωματούχοι και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η CIA βεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για τον εμπνευστή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου χρησιμοποιώντας λογισμικό αναγνώρισης προσώπων και εξετάζοντας σωματικά χαρακτηριστικά όπως το ανάστημα.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι πρόκειται για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν» δήλωσε μια από τις πηγές του AP, ενώ οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πώς και πού πραγματοποιήθηκε το τεστ DNA και οι υπόλοιπες εξετάσεις.

Προκειμένου να ταυτοποιηθεί ένα δείγμα βιολογικού υλικού μέσω γενετικών εξετάσεων, οι Αρχές πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους δείγμα DNA που επιβεβαιωμένα προέρχεται από τον ύποπτο. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν γενετικό υλικό από συγγενικά πρόσωπα.

Οι αμερικανικές αρχές πιστεύεται ότι έχουν λάβει δείγματα γενετικού υλικού από την οικογένεια Μπιν Λάντεν μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ανακοίνωσε την ταφή του Οσάμα Μπιν Λάντεν στη θάλασσα, οι ΗΠΑ θα δυσκολεύονταν να βρουν μια χώρα που θα δεχόταν τη σορό του τρομοκράτη. Η ισλαμική παράδοση, είπε, απαιτούσε να ταφεί η σορός το συντομότερο.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: in.gr