Αμερικανός δικαστής ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να σταματήσει προσωρινά να κρατά μητέρες και τα παιδιά τους που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ, μια πρακτική που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εισροή παράτυπων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική. 

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της πόλης της Ουάσινγκτον εκτίμησε ότι οι μητέρες και τα ανήλικα παιδιά τους που φτάνουν στις ΗΠΑ από την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Σαλβαδόρ «για να γλιτώσουν από τη βία» δικαιολογημένα φοβούνται για τη ζωή τους και μπορούν να ελπίζουν ότι θα λάβουν άσυλο. 

Όμως από το καλοκαίρι η κυβέρνηση Ομπάμα, που είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη εισροή αιτούντων άσυλο, αποφάσισε να τους θέτει υπό προσωρινή κράτηση, αντί να τους αφήνει ελεύθερους έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους, όπως έκανε μέχρι τότε.
Οι ενάγοντες, τους οποίους εκπροσωπούσε η ισχυρή Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU), είχαν όλοι περάσει τα σύνορα πέρυσι αναζητώντας καταφύγιο στις ΗΠΑ. 

Όμως αφού τους συνέλαβαν οι υπηρεσίες μετανάστευσης, τους έθεσαν υπό προσωρινή κράτηση με στόχο, όπως εξήγησε ο δικαστής Τζέιμς Μπόουσμεργκ στην απόφασή του, «να στείλουν ένα μήνυμα σε άλλους επίδοξους μετανάστες ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι».
Ο δικαστής εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «παρουσίασε πολύ λίγες αποδείξεις ότι η πολιτική κράτησης (που ακολουθεί) εκπληρώνει τον στόχο της, ότι δηλαδή να αποθαρρύνει τους επίδοξους μετανάστες από την Κεντρική Αμερική». 

Η Τζούντι Ραμπίνοβιτς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Προγράμματος για τα Δικαιώματα των Μεταναστών της ACLU, δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου «ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να στερεί τις ελευθερίες των προσώπων απλώς για να στέλνει ένα μήνυμα σε άλλους». 

«Η απόφαση σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να φυλακίζει οικογένειες χωρίς να προσδιορίζει ξεχωριστά για κάθε υπόθεση ότι αποτελούν απειλή ή ότι υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν γεγονός που απαιτεί την κράτησή τους», πρόσθεσε.
Το θέμα των παράτυπων μεταναστών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις ΗΠΑ.
Το καλοκαίρι υπήρξε μαζική εισροή μεταναστών από την Κεντρική Αμερική στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό, πολλοί εκ των οποίων ήταν παιδιά. 

Εξάλλου τη Δεύτερα ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Μπράουνβιλ του Τέξας μπλόκαρε προσωρινά το διάταγμα του Ομπάμα με το οποίο προστατεύονται από την απέλαση εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται παράτυπα στις ΗΠΑ, παρέχοντας υποστήριξη σε 26 πολιτείες που ισχυρίζονται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπερέβη τις εξουσίες του με την απόφαση αυτή.