Η τρομοκρατία των τζιχαντιστών αποτελεί «άμεση απειλή» εναντίον της ασφάλειας της Ευρώπης, προειδοποίησε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Μιλώντας στη διάρκεια μιας συνόδου των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στη Μαδρίτη ο κ. Βαλς αναφέρθηκε «στο ζήτημα της Λιβύης και στην άμεση απειλή που αποτελεί για την ασφάλειά μας η δημιουργία κάτω από τα μάτια μας και όχι μακριά από τα σύνορά μας ενός νέου προπύργιου της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών». Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη «μιας προσπάθειας άμυνας» στη διάρκεια αυτής της κεκλεισμένων των θυρών συνόδου.

Ο Βαλς ήταν ένας από τους τέσσερις πρωθυπουργούς που συμμετείχαν στη σύνοδο αυτή των σοσιαλιστών ηγετών, συνολικά σαράντα, που είχε στόχο να καθορίσει μια κοινή θέση για τρία σημαντικά για την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ζητήματα: την τρομοκρατία, την εξωτερική πολιτική και την απασχόληση.

Πρέπει «να έχουμε τη διαύγεια να εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη των χωρών μας: η τρομοκρατία από τους τζιχαντιστές έχει εγκατασταθεί στις δυτικές κοινωνίες μας», υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου στο Παρίσι και στη Δανία με 17 και 2 νεκρούς αντίστοιχα.

Ο Βαλς επεσήμανε επίσης ότι περίπου 3.000 πρόσωπα έχουν τραβήξει την προσοχή των υπηρεσιών στη Γαλλία εξαιτίας του κινδύνου να ριζοσπαστικοποιηθούν και υπογράμμισε την εμφάνιση «ενός ισλαμοφασισμού», ενός συνδυασμού «του ολοκληρωτισμού» και «του ισλαμικού φανατισμού».

«Το ακραίο ισλάμ μάς έχει κηρύξει τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά ο Βαλς.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης την ανάγκη να «ενισχυθούν τα μέσα καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και ανέφερε επίσης ότι απααίτητη προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η καλύτερη προστασία των συνόρων της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι 3.000 με 5.000 πολίτες της έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών, το 30% εκ των οποίων έχει επιστρέψει στις πατρίδες του.