Κλιμακώνεται η κόντρα για τα τσιγάρα στη Ιρλανδία. Η δεύτερη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία που δραστηριοποιείται στη χώρα η Imperial Tobacco Group απειλεί την κυβέρνηση της χώρας με νομική δράση.

Αιτια, το σχέδιο νόμου που απαιτεί να γίνεται η πώληση των τσιγάρων σε απλά πακέτα χωρίς τα διακριτικά του εμπορικού σήματος.

Η Ιρλανδία από το 2013 έχει αναγγείλει ότι θέλει να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα απαγορεύσει την αναγραφή της μάρκας στα πακέτα των τσιγάρων και επανέλαβε αυτή την εβδομάδα την πρόθεση να προχωρήσει στο σχέδιο.

Ο υπουργός που έχει αναλάβει την προώθηση της νομοθεσίας, ο Τζέιμς Ρέιλι (φωτό), δήλωσε ότι οι καπνοβιομηχανίες Japan Tobacco και Imperial Tobacco έστειλαν γραπτό αίτημα στην υπηρεσία του, ζητώντας γραπτές εγγυήσεις ότι το Δουβλίνο δεν θα προχωρήσει με το νόμο.

«Αυτή την εβδομάδα έλαβα επιστολές από δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες καπνού στον κόσμο που απειλούν με νομική δράση εναντίον μας», δήλωσε ο Ρέιλι σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος Fine Gael. «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Θα βάλουμε την υγεία των παιδιών μας μπροστά από τα κέρδη της Imperial Tobacco και της Japan Tobacco International» είπε ο υπουργός καταχειροκροτούμενος από τους υποστηρικτές του κόμματος.

Η καπνοβιομηχανία Imperial Tobacco, η οποία έχει την εμπορική εκμετάλλευση των σημάτων Davidoff, Gauloises και John Player στην Ιρλανδία, δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Ιρλανδού υπουργού. Το ίδιο σχέδιο νόμου αναμένεται να προωθήσει έως τον Μάιο η Βρετανία, ενώ η Αυστραλία εισήγαγε πρώτη πριν από μερικά χρόνια την απαγόρευση της αναγραφής στα πακέτα των τσιγάρων του εμπορικού σήματος των καπνοβιομηχανιών.