Ντε φάκτο κατάσταση συνιστά και ερωτήματα προκαλεί, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε, η επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας.

Με την επιχείρηση απομακρύνθηκε από το Χαλέπι και από το μαυσωλείο, όπου βρίσκονταν, τα λείψανα του Σουλεϊμάν Σαχ, καθώς και το τουρκικό φυλάκιο που τα επιτηρούσε για να μεταφερθούν , σε περιοχή δυτικά του Κομπάνε, επίσης σε έδαφος της Συρίας.

Η επιχείρηση «Σαχ Φιράτ» ξεκίνησε στις εννιά χτες το βράδυ με τη συμμετοχή 39 τανκς, 100 τεθωρακισμένων και άλλων οχημάτων και 572 στρατιωτών. Στόχος ήταν να απομακρυνθούν από το κάστρο Τζαμπάρ στο Χαλέπι το μαυσωλείο και οι 38 τούρκοι στρατιώτες που το φύλαγαν. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε περίπου στις έξι το πρωί. Οι τουρκικές δυνάμεις επέστρεψαν στην Τουρκία. Ωστόσο έχουν θέσει, υπό έλεγχό τους περιοχή που βρίσκεται σε θέση περίπου 18 χιλιομέτρων δυτικά του Κομπάνε. Πρόκειται για την «προσωρινή», όπως είπε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, θέση του μαυσωλείου.

Σημειώνεται ότι κατά την επιχείρηση σκοτώθηκε ένας Τούρκος στρατιώτης. Επισήμως αναφέρεται ότι ο θάνατος οφείλεται σε «δυστύχημα».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναφερόμενος στη μεταφορά του μαυσωλείου είπε ότι οι τούρκοι στρατιώτες «έχουν θέσει υπό έλεγχο» τη νέα περιοχή και σημείωσε: «Με βάση τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τα μαυσωλείο που είχε μετατοπιστεί δυο φορές στο παρελθόν, μετακινήθηκε για τρίτη φορά και παρέμεινε εντός των συνόρων της Συρίας».

Το πρώτο ενδιαφέρον σημείο που ανακύπτει σχετίζεται με τα «δικαιώματα» στα οποία αναφέρεται ο Νταβούτογλου. Αυτά αφορούν το χαρακτήρα του μαυσωλείου, ως «τουρκικού εδάφους». Τόσο το 1921, όσο και το 1973 αυτό συνέβη μετά από συμφωνίες, με τη Γαλλία στην πρώτη και με τη Συρία στη δεύτερη περίπτωση. Αυτή τη φορά η διαφύλαξη του, εν λόγω, δικαιώματος γίνεται με μονομερή και μάλιστα στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας. Το ποιος είναι ή θα μπορούσε να είναι συνομιλητής της Τουρκίας για το «δικαίωμά» της αυτό, παραπέμπει στο δεύτερο σημαντικό σημείο που ανακύπτει από την επιχείρηση.

Η περιοχή όπου βρίσκεται από σήμερα το πρωί το μαυσωλείο, ελέγχεται από τους Κούρδους της Συρίας. Βρίσκεται δυτικά του Κομπάνε και ανήκει στην Ροζάβα. Με την τουρκική στρατιωτική παρουσία εκεί, μπορεί να πει κανείς ότι η Ροζάβα έχει κοπεί στα δύο. Εκτός εάν η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από συνεννόηση με το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας) το οποίο είναι συγγενικό προς το ΡΚΚ.

Το τρίτο σημείο είναι η θέση των τζιχαντιστών απέναντι στην τουρκική επιχείρηση.

Το μαυσωλείο του Σουλειμάν Σαχ και το κάστρο Τζαμπάρ είχαν αναγνωριστεί, ως τουρκικό έδαφος με βάση τη συμφωνία Άγκυρας το 1921, ανλαμεσα στη Τουρκία και τη Γαλλία. Το 1968 η κυβέρνηση της Συρίας ξεκίνησε το έργο κατασκευής φράγματος, επί του Ευφράτη. Ακολούθησαν τουρκοσυριακές συνομιλίες οι οποίες το 1973 κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταφορά του μαυσωλείου στο Χαλέπι, στη θέση όπου βρισκόταν μέχρι σήμερα το πρωί.

Το μαυσωλείο φρουρούσαν τούρκοι στρατιώτες. Το τελευταίο διάστημα το μαυσωλείο δεχόταν απειλές από τους τζιχαντιστές.